*

Nieuws Binnenland

STOCKWATCH 'Winst Shell overtreft verwachtingen' (2)

donderdag 31 januari 2019 09:40

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Shell heeft met zijn winst over het afgelopen kwartaal de verwachtingen van analisten ruimschoots overtroffen. Ook ziet de olie- en gasreus de kasstroom er goed uit. Dat constateren kenners van onder meer de banken RBC en ING.

Volgens de marktvorsers van RBC lag de kwartaalwinst van 5,7 miljard dollar circa 7 procent hoger dan de consensus. Het gaat hierbij om het resultaat op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten. Zowel bij de divisies Upstream als Downstream gingen de zaken beter dan kenners alom hadden voorzien. Daarnaast was sprake van een goed kwartaal bij Integrated Gas.

ING wijst erop dat de vooruitzichten rooskleurig lijken, gezien de Shell-projecten die dit jaar starten, onder meer in Braziliƫ. Wel blijft de bank nog enigszins behouden in zijn advies ten aanzien van het aandeel Shell,vanwege de volatiliteit van de huidige olieprijzen en onzekerheden over hoe de markt zich zal ontwikkelen.

Onder analisten in het algemeen leeft verder al een tijdje de vraag of Shell het zich wel kan veroorloven tegelijkertijd de schuld terug te brengen, te werken aan een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 25 miljard dollar en het cash-dividend aan aandeelhouders op niveau te houden. Het nieuwe kwartaalbericht van Shell lijkt zorgen hierover enigszins weg te nemen, zo blijkt onder meer uit commentaar van een analist van Goldman Sachs.

Wel wakkeren de cijfers de bezorgdheid aan van sommige kenners over het investeringsniveau in de zoektocht naar olie en gas, omdat de vervanging van reserves ver onder het gemiddelde van de voorgaande jaren bleef steken. De vervangingsratio lag in heel vorig jaar op 53 procent, tegen een gemiddelde van 96 procent in de afgelopen drie jaar. Een percentage onder de 100 procent wil zeggen dat Shell meer olie en gas oppompt dan het aan nieuwe olie en gas vindt.

RBC hanteert voor Shell een outperform-advies en JPMorgan dat ook een blik op de cijfers wierp houdt het op overweight. Bij ING blijft het advies staan op hold, met een koersdoel van 30 euro. Het aandeel Shell steeg donderdag in de openingshandel met 3,4 procent tot 26,94 euro. Daarmee was het bedrijf de sterkste stijger in de AEX.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)