*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Signify onderuit op groen Damrak

vrijdag 1 februari 2019 10:35

Outlook lichtbedrijf vallen tegen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van half elf won de AEX 0,3 procent op 522,00 punten.

"Beleggers kunnen met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen maand. Na de koersdalingen in december, zijn deze in januari weer flink hersteld", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Afnemende zorgen over de handelsoorlog tussen de VS en China en het vooruitzicht op een minder verkrappend beleid van centrale banken zijn volgens ING de belangrijkste aanjagers van het optimisme. "Verder zien we dat bedrijfscijfers lang niet overal tegenvallen en zijn er hier en daar ook veel beter dan verwachte resultaten en hoopvolle vooruitzichten. Alle reden dus om met veel vertrouwen aan de nieuwe maand te beginnen", aldus Wiersma.

Op macro-economisch vlak was er vooral aandacht voor cijfers over de Europese industrie. De activiteit in de industrie van de eurozone groeide in januari minder hard dan in de voorgaande maand. In Duitsland was er voor het eerst in vier jaar sprake van krimp, maar de Franse industrie herstelde juist van eerdere krimp en groeide licht.

Volgens Wiersma zullen de zorgen over de afname van de economische groei nog wel even aanhouden.

Ook in Amerika worden vandaag de inkoopmanagersindices voor de industrie in januari vrijgegeven. Daarnaast zijn alle ogen gericht op het op het Amerikaanse banenrapport, dat voor vanmiddag staat geagendeerd. Woensdag bleek uit het rapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat als een voorbode wordt beschouwd, dat het aantal private banen sterker dan verwacht steeg met 213.000 stuks.

Het muntpaar euro/dollar koerste vanochtend stabiel noteerde op 1,1460.

De olieprijzen liepen met twee procent terug. Vanmiddag rapporteren in New York de oliegiganten Exxon Mobil en Chevron.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen noteerde Signify onderaan met een verlies van 2,2 procent na vrijgave van kwartaalcijfers. De omzet van Signify daalde in het afgelopen kwartaal met bijna 9 procent naar 1.726 miljoen euro. Op vergelijkbare basis was de krimp 7,3 procent. Gemiddeld rekenden analisten voor het vierde kwartaal op een omzet van 1.765 miljoen euro. De aangepaste EBITA steeg van 207 miljoen naar 214 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 207 miljoen euro. De bijhorende marge verbeterde van 10,9 naar 12,4 procent, wat beter was dan de 11,6 procent waarop analisten hadden gerekend. De verwachting van Signify dat de vrije kasstroom dit jaar tenminste 5 procent van de omzet zal zijn, geeft volgens ING ruimte voor een verlaging van de consensus met 6 procent. De rest van afgegeven outlook noemde ING "geruststellend", maar de vrije kasstroom is nu net het belangrijkste punt, vinden de analisten.

KPN nam daarnaast wat gas terug na de overnamespeculatie van donderdag. Het aandeel daalde 0,3 procent. ING ziet heel wat beren op de weg voor een eventuele overname.

DSM ging samen met ArcelorMittal aan kop met winsten tot 2,8 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten merkte op dat Goldman Sachs DSM op de kooplijst zette. Ook het koersdoel werd opwaarts bijgesteld, van 91,00 naar 101,50 euro.

In de AMX ging WDP aan kop met een winst van 3,1 procent. De EPRA-winst van vastgoedbedrijf WDP kwam in 2018 uit op 134,4 miljoen euro, een stijging van 10,7 procent op jaarbasis. Per aandeel ging de winst met zeven procent omhoog naar 6,00 euro. Volgens KBC Securities waren de resultaten over 2018 "robuust" en het groeiplan voor 2019 tot en met 2023 ambitieus.

Adyen verloor dan weer 2,9 procent, nadat KBC Securities het aandeel van de kooplijst haalde.

Onder de kleinere aandelen won Sif Holding 2,7 procent. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij verhoogde HSBC het advies voor Sif Holding van Houden naar Kopen, met een koersdoel van 14,00 euro. Pharming daalde met 1,0 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 01, 2019 04:35 ET (09:35 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.