*

Nieuws Binnenland

Damrak licht hoger de week uit

vrijdag 1 februari 2019 17:48

Kwartaalcijfers Signify negatief ontvangen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger geëindigd. De AEX klom 0,5 procent naar 523,24 punten.

"De stemming was eerst afwachtend op de beurs. Beleggers keken uit naar de banencijfers in de VS. Die waren beter dan verwacht", concludeerde beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. "De werkloosheid was wel wat opgelopen, maar dat kwam doordat meer mensen in de VS op zoek zijn gegaan naar een baan. De loonstijging viel ook mee en dat betekent dat de Amerikaanse inflatie niet hard oploopt", aldus Blekemolen.

Volgens de beleggingsspecialist is het momenteel één grote goednieuwsshow voor beleggers. "De bedrijfscijfers zijn goed en de Federal Reserve in de VS stelt zich terughoudend op. De Chinese economie koelt daarentegen wel wat af. Volgende week is het Chinese nieuwjaar en dan komt de Chinese regering mogelijk met opvallende uitspraken. Dat is een soort traditie. Er gaat een gerucht over een mogelijke renteverlaging in China." Blekemolen denkt dat er mogelijk een "rondje winstnemen" op de beurs komt, als aanjagers voor hogere koersen wegvallen.

Vrijdagmiddag bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in januari veel meer is gestegen dan verwacht, terwijl de werkloosheid ook nu weer onverwacht steeg. Er kwamen afgelopen maand 304.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een groei van ongeveer 170.000 banen. De werkloosheid kwam uit op 4,0 procent. Economen rekenden op 3,9 procent.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde conform een eerdere raming van 51,4 in december naar 50,5 afgelopen maand. Dit is de traagste groei in vier jaar tijd. De Duitse industrie liet een krimp zien en de inkoopmanagersindex bereikte het laagste niveau in meer dan vier jaar.

De economische activiteit in de Amerikaanse industrie steeg daarentegen juist, maar het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie daalde van 98,3 in december naar 91,2 in januari. Voorlopige cijfers wezen op een stand van 90,7.

Het muntpaar euro/dollar koerste stabiel noteerde op 1,1448. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1449 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1445 op de borden.

De olieprijs noteerde tot zo'n 1,8 procent hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen verloor Signify 1,2 procent na vrijgave van kwartaalcijfers. De omzet van Signify daalde in het afgelopen kwartaal met bijna 9 procent naar 1.726 miljoen euro. Op vergelijkbare basis was de krimp 7,3 procent. Gemiddeld rekenden analisten voor het vierde kwartaal op een omzet van 1.765 miljoen euro. De verwachting van Signify dat de vrije kasstroom dit jaar tenminste 5 procent van de omzet zal zijn, geeft volgens ING ruimte voor een verlaging van de consensus met 6 procent. De rest van afgegeven outlook noemde ING "geruststellend", maar de vrije kasstroom is nu net het belangrijkste punt, vinden de analisten.

KPN ging 2,3 procent omhoog en zette daarmee zijn opmars voort. Donderdag waren er geruchten over een mogelijke overname van het telecombedrijf. ING ziet overigens heel wat beren op de weg voor een eventuele overname.

DSM steeg 1,4 procent. Goldman Sachs zette DSM op de kooplijst. Ook het koersdoel werd opwaarts bijgesteld, van 91,00 naar 101,50 euro. De zakenbank vindt het momenteel een goed instapmoment voor een belegging in het speciaalchemiebedrijf, na de koersdalingen in deze sector sinds oktober.

Koploper bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal, dat 3,5 procent steeg.

In de AMX ging WDP aan kop met een winst van 4,4 procent. De EPRA-winst van vastgoedbedrijf WDP kwam in 2018 uit op 134,4 miljoen euro, een stijging van 10,7 procent op jaarbasis. Per aandeel ging de winst met zeven procent omhoog naar 6,00 euro. Volgens KBC Securities waren de resultaten over 2018 "robuust" en het groeiplan voor 2019 tot en met 2023 ambitieus.

Adyen verloor dan weer 2,7 procent, nadat KBC Securities het aandeel van de kooplijst haalde.

Onder de kleinere aandelen won Sif Holding 2,7 procent. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij verhoogde HSBC het advies voor Sif Holding van Houden naar Kopen, met een koersdoel van 14,00 euro.

Alfen steeg 6,3 procent, nadat het donderdag nog ruim 5 procent moest inleveren. Acomo verloor 1,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden bij het slot van het Damrak in de plus. De toonaangevende S&P 500 noteerde 0,3 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 01, 2019 11:48 ET (16:48 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.