*

Nieuws Binnenland

AEX hoger gesloten

maandag 4 februari 2019 17:56

Weinig richtinggevend nieuws.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,5 procent tot 525,68 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

In heel Europa bleven de beurzen maandag dicht bij huis, nadat de zorgen over de groei in de Verenigde Staten zijn afgenomen, door positieve Amerikaanse macro-data, accommoderende beleidssignalen van de Federal Reserve en aanwijzingen over vooruitgang in de handelsbesprekingen met Beijing.

Er was vandaag evenwel weinig richtinggevend nieuws.

Econoom Han de Jong van ABN AMRO merkte echter op dat het steeds moeilijker wordt om macrocijfers te interpreteren. "Er zijn namelijk veel verstorende factoren", zei hij, waaronder de de inmiddels beëindigde gedeeltelijke sluiting van het Amerikaans overheidsapparaat, het handelsconflict, waardoor bedrijven mogelijk hun inkopen vervroegen, en de Brexit, wat mogelijk hetzelfde effect kan hebben.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe zei dat de euro zich vorige week sterk heeft weten te weren tegen een recessie in Italië, neerwaarts herziene groeiprognoses uit Duitsland en een reeks negatieve verrassingen in de macro-data. "Deze week is de macro-kalender van de eurozone tot de nok gevuld", zei Hordijk. Waarbij hij met name uitkijkt naar de publicatie van de Duitse fabrieksorders en het driemaandelijkse economische bulletin van de ECB, aangezien de de activiteit in de Duitse industrie krimpt en de economische groei van de eurozone vertraagt.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in december op jaarbasis zijn gestegen met 3,0 procent, tegenover 4,0 procent in november. Op maandbasis daalden de prijzen in december met 0,8 procent.

De inflatie in Italië bedroeg in januari op jaarbasis 0,9 procent, versus 1,1 procent in december. Op maandbasis stegen de Italiaanse consumentenprijzen met 0,1 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken in november zijn gedaald met 0,6 procent, terwijl de orders voor duurzame goederen met 0,7 procent stegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1429. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1447 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1454 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 2,0 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altic Europe met een winst van 4,2 procent, gevolgd door Signify met een winst van 4,1 procent. De Europese Commissie is akkoord met de verkoop van een minderheidsbelang in SFT FTTH door Altice Europe.

Galapagos was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler in de sterindex. ABN AMRO verloor 1,8 procent.

ASML steeg 0,6 procent, na een koopadvies van Liberum.

In de AMX profiteerde Adyen van een koopadvies van Goldman Sachs met een koersdoel van 775 euro. Volgens de analisten van Goldman is Adyen een aandeel uit de Europese techsector die een belegger in portefeuille moet hebben. Het fintechbedrijf won 3,8 procent op 648,70 euro.

Verder stegen de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore respectievelijk 1,9 en 3,6 procent. GrandVision was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler.

Onder de kleinere aandelen won KasBank 1,0 procent. Alfen verloor 2,9 procent.

Basic-Fit won 2,3 procent. Degroof Petercam heeft het advies voor Basic-Fit verhoogd van Houden naar Kopen en verhoogde het koersdoel met 1 euro naar 32,00 euro. Volgens de analisten heeft Basic-Fit een winnende formule in handen. "Naar onze mening zou het positieve effect van de nieuwe lidmaatschappen op de gemiddelde inkomsten per lid per maand wel eens kunnen worden onderschat", zei Degroof.

Het aandeel Binck, waar een bod op ligt van Saxo Bank, sloot vlak. Kepler Cheuvreux zag weinig verrassingen in de cijfers van de online broker. ING constateerde dat de strategische transformatie meer tijd kost. Positief is dat het aantal transacties in het afgelopen kwartaal stevig opliep. De winst werd aangejaagd door eenmalige posten.

Het lokaal genoteerde Euronext schreef 0,5 procent bij, nadat het zich niet uit het veld laat slaan in de biedingsstrijd om Oslo Børs. De beursuitbater wil zijn bod doorzetten en gaat daarmee de strijd aan met Nasdaq, dat de Noorse beursexploitant ook wil inlijven en daartoe een hoger bod uitbracht

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.711,63 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 04, 2019 11:56 ET (16:56 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.