*

Nieuws Binnenland

Qatar Airways dicht bij deal met EU (2)

dinsdag 5 februari 2019 16:04

N i e u w bericht, meer informatie in 4e alinea

DOHA (AFN/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways is dicht bij een akkoord met de Europese Unie over eerlijke concurrentie. Dat heeft topman Akbar Al Baker van het Qatarese bedrijf gezegd. De gesprekken met de EU lopen al acht jaar.

Europese luchtvaartmaatschappijen klagen al tijden steen en been over oneerlijke concurrentie van luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten zoals Emirates en Qatar Airways. Die zouden staatssteun krijgen die in de EU als illegaal wordt bestempeld en zo hard kunnen groeien ten koste van Europese concurrenten.

Over de inhoud van het ,,wijdlopende'' akkoord, deed Al Baker geen uitspraken.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) stelt in een reactie dat zogenoemde ‘open skies’ met Qatar grote gevaren met zich mee kan brengen voor zowel de Europese luchtvaartsector als voor de werknemers, mocht er geen heldere en controleerbare eerlijke concurrentieclausule zijn opgenomen. ,,Een gelijk speelveld op gebied van staatssteun, sociale omstandigheden en concurrentie zijn cruciale voorwaarden om Qatar Airways onbeperkt toegang te geven tot onze Europese luchthavens." Mocht een dergelijke concurrentieclausule niet zijn opgenomen in de verdragstekst, dan roept de pilotenbond de raad van transportministers op de ondertekening van dit verdrag te blokkeren.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)