*

Nieuws Binnenland

Update: rente- en fee-inkomsten stuwen winst ING

woensdag 6 februari 2019 08:09

Ook meer kostenbesparingen door tragere groei leningenboek

(ABM FN-Dow Jones) ING heeft in het vierde kwartaal meer winst geboekt, dankzij stijgende rente- en fee-inkomsten en lagere belastingen, terwijl de kapitaalbuffer aandikte door lagere risicowegingen. Dit maakte de bank woensdag bekend.

Omdat de markt aan de top van zijn cyclus zit, en omdat ING zijn tarieven moet verhogen voor bepaalde activiteiten vanwege toekomstige kapitaaleisen, verwacht de bank dat de zakenbank aanzienlijk minder hard zal groeien dan in het verleden, zei CEO Ralph Hamers in een toelichting op de cijfers.

Door de tragere groei zal er meer moeten worden gesneden in de kosten, om dezelfde efficiƫntie te bereiken die eerder was voorzien bij snellere groei. Er zijn geen concrete plannen voor banenreducties bij de zakenbank, zei Hamers.

ING rapporteerde een nettowinst van 1,27 miljard euro, tegen 1,02 miljard een een jaar eerder. Analisten rekenden vooraf op een winstcijfer van 1,15 miljard euro.

De kapitaalbuffer steeg sterker dan verwacht, van 14,0 naar 14,5 procent, door de behaalde winst en omdat de risicowegingen van de leningen gemiddeld daalden.

De inkomsten stegen van 4,37 miljard naar 4,50 miljard euro. Analisten voorzagen hier gemiddeld 4,46 miljard euro.

De netto rentebaten stegen met 1,7 procent tot 3,57 miljard, waar analisten een kleine daling hadden voorzien, als gevolg van margedruk. De fee-inkomsten stegen met 4,5 procent tot 704 miljoen euro. Hier was 688 miljoen euro voorspeld.

De overige inkomsten waren ruim twee keer zo hoog als een jaar eerder, op 358 miljoen euro, terwijl de beleggingen een verlies van 132 miljoen euro opleverden.

Tegenover de hogere inkomsten stonden ook hogere voorzieningen voor oninbare leningen. De risicokosten stegen van 190 miljoen euro een jaar eerder tot 242 miljoen euro. Dit was overigens iets minder dan analisten hadden voorspeld.

De operationele kosten daalden met 2 procent op jaarbasis. De kosten als percentage van de inkomsten daalden op onderliggende basis met 0,7 procentpunt tot 54,8 procent.

De belastingafdracht daalde zoals vooraf was voorspeld fors, van 543 miljoen naar 425 miljoen euro, een daling van 22 procent.

ING stelt een dividend voor van 0,68 euro per aandeel.

Update: om informatie en toelichting CEO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 06, 2019 02:09 ET (07:09 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.