*

Nieuws Binnenland

Update: groei zakenbank ING vertraagt

woensdag 6 februari 2019 11:36

Basel 4 maakt de bank duurder voor de klant.

(ABM FN-Dow Jones) ING verwacht dat de zakenbank de komende jaren minder hard zal groeien dan in de afgelopen jaren, omdat de economie aan de top van zijn cyclus zit en omdat strengere kapitaaleisen de bank dwingen om minder concurrerend te worden met zijn tarieven. Dat zei topman Ralph Hamers woensdag tijdens een presentatie van de vierdekwartaalcijfers van de bank.

"De bank is de afgelopen jaren sterk gegroeid, met 5 tot 6 procent per jaar. We denken dat dat in de nabije toekomst 2 tot 3 procent kan zijn", aldus Hamers in een telefonische vergadering met journalisten.

De lagere groei betekent ook dat ING, om zijn doelstelling voor de efficiency te bereiken, meer kosten zal moeten besparen, dan het geval zou zijn geweest bij meer groei. ING heeft geen concrete plannen voor aantallen banen die moeten worden geschrapt, maar het aantal banen zal wel geleidelijk afnemen, zei Hamers. Ook de tegenvallende winstgevendheid bij het onderdeel Financial Markets is een reden om meer kosten te besparen.

De Basel 4-regelgeving die in de komende jaren geleidelijk wordt doorgevoerd, heeft tot gevolg dat banken de risicoweging van hun leningen anders moeten berekenen, lichtte Hamers nader toe. Dit betekent dat sommige onderdelen van de zakenbank veel meer kapitaal moeten aanhouden, zei Hamers.

Om te zorgen dat deze activiteiten even winstgevend blijven, zal ING de tarieven moeten verhogen. En als concurrerende banken die prijsverhogingen niet doorvoeren, kan dat ten koste gaan van de groei, aldus de bankier.

Het leningenboek van bij ING Groep daalde in het vierde kwartaal, vooral omdat er minder kortlopend schuldpapier werd uitgegeven. Bij de retailbank groeide het boek met leningen en hypotheken nog wel, met 5 miljard euro.

Bij de zakenbank daarentegen krompen de leningen met 1,5 miljard euro. Dit kwam volgens ING vooral door de lagere olieprijs die de volumes drukte bij de handels- en grondstoffenfinanciering. Bij de algemene kredietverlening en betaaldiensten was er nog wel beperkte groei.

Afgeezien vaan de financiering van handel en grondstoffen was er nog steeds gooede groei van het leningengroei bij de zakenbank, stelde analist Jason Kalamboussis van KBC Securities in een analistenrapport.

Buffergroei stelt gerust

Het was een jaar met twee kanten, zei Hamers. Het publieke beeld van de bank werd dit jaar voor een groot deel bepaald door een megaboete die ING opgelegd kreeg voor het te laks naleven van anti-witwaswetgeving. De bank legt de prioriteit bij het verbeteren van de mentaliteit en de procedures op het gebied van 'compliance', zei Hamers. Het zal nog enkele jaren duren voordat dat verbetertraject is afgerond.

Aan de andere kant bleef het aantal klanten en de hoeveelheid leningen en spaargeld groeien. ING zag de kwartaalwinst sneller dan verwacht stijgen van 1,02 miljard naar 1,27 miljard euro. De rentemarge van 156 basispunten was volgens KBC verrassend hoog. Ook de fee-inkomsten waren boven verwachting, mede dankzij hogere tarieven voor betaalpakketten in Nederland.

Het onderliggende resultaat van de zakenbank steeg met 40 miljoen tot 597 miljoen euro, mede door lagere prestatiebonussen en kostenbesparingen. De afdeling Financial Markets kampte met fors lagere rentebaten. De verkoop van een portefeuille met Italiaanse leningen leverde een onverwacht boekverlies op van 123 miljoen euro bij de beleggingen, maar dit werd goedgemaakt door een winst op een obligatie van de zakenbank in Belgiƫ.

De kapitaalbuffer steeg van 14,0 naar 14,5 procent, wat de KBC-analist "geruststellend" noemde. De minder snelle groei van de zakenbank maakt het volgens KBC mogelijk om sneller het beoogde kapitaalniveau te bereiken bij de toekomstige Basel 4-regelgeving. Door die overgang zal de huidige kapitaalbuffer van 14,5 procent met zo'n 2 procentpunt dalen, terwijl ING naar een niveau van 13,5 procent streeft.

Deze buffer bepaalt hoeveel dividend ING kan uitkeren. ING stelde over 2018 een dividend voor van 0,68 euro per aandeel.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 06, 2019 05:36 ET (10:36 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.