*

Nieuws Binnenland

Thomas Cook bekijkt opties vliegtak

donderdag 7 februari 2019 15:41

LONDEN (AFN) - Reisorganisatie Thomas Cook bekijkt de opties voor zijn vliegtak. De Britse onderneming wil niet zeggen wat de toekomst van de vliegmaatschappij is, maar zegt alle opties in overweging te nemen en op termijn knopen door te hakken. De onderneming heeft een vloot van 130 vliegtuigen, waarvan de helft dienst doet op lange afstanden.

Het onderdeel zette vorig jaar een goede winst in de boeken. Topman Peter Fankhauser kondigde bij de presentatie van nieuwe kwartaalcijfers aan dat Thomas Cook meer financiƫle flexibiliteit nodig heeft. Er is onder meer geld nodig voor uitbreiding van het hotelaanbod en voor digitalisering van de verkoopkanalen. Om die reden wordt de toekomst van de vliegtak, die goed draait, tegen het licht gehouden.

Thomas Cook zag de verkoop in het winterseizoen wat achterblijven. Ook de boekingen voor de komende zomer lopen nog niet storm. De omzet in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar kwam op vergelijkbare basis 1 procent hoger uit dan een jaar eerder op 1,7 miljard pond. De gestegen vraag naar reizen naar Turkije en Noord-Afrika compenseerde lagere verkopen voor Spanje. Het operationele verlies liep op vergelijkbare basis op tot 60 miljoen pond, van 46 miljoen pond een jaar eerder.

TUI

Branchegenoot TUI verlaagde de winstprognose voor het huidige boekjaar. Het Duitse bedrijf, met een notering in Londen, rekent op een vergelijkbaar bedrijfsresultaat (ebita) voor het jaar dat loopt tot eind september dan een jaar eerder. Eerder mikte de onderneming nog op minimaal 10 procent groei. De nieuwe prognose is deels gebaseerd op de vroege voorspellingen voor onder meer de zomerperiode.