*

Nieuws Binnenland

Damrak doet stapje terug

donderdag 7 februari 2019 17:53

Forse klap voor Wessanen na adviesverlaging.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten. De AEX verloor 1,1 procent op 530,50 punten.

"Na het forse herstel van de afgelopen weken nemen beleggers wat gas terug", stelde vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. "De Amsterdamse beurs deed daarom vandaag een stapje terug, al valt het verlies in Amsterdam ten opzichte van andere Europese beurzen nog wel mee. We hebben momenteel te maken met een economische groeivertraging en die werd vandaag nog eens bevestigd door enkele macro-economische cijfers, waaronder uit Duitsland. De meevallende bedrijfscijfers hebben tot dusver het sentiment wel ondersteund."

Montfrooij wees ook op enkele onzekerheden, die beleggers bezighouden. "Er is nog geen handelsakkoord tussen de VS en China en er is ook nog geen duidelijkheid rond de Brexit. Dat zorgt ervoor dat beleggers momenteel een adempauze nemen", aldus de vermogensbeheerder.

De markten kwamen aan het einde van de dag onder druk te staan. Adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow meldde dat de VS en China in hun onderhandelingen nog flink van elkaar verwijderd zijn. CNBC meldde op basis van een bron dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping elkaar vermoedelijk niet voor 1 maart ontmoeten. Dat is het moment dat de VS de importheffingen op Chinese goederen zullen verhogen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Duitse industrie in december 0,4 procent minder heeft geproduceerd ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis was sprake van een daling van 1,9 procent. Data uit Spanje lieten eenzelfde beeld zien. De industriƫle productie daalde in december op maand- en jaarbasis met respectievelijk 1,8 procent en 6,2 procent.

De Bank of England hield donderdag zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd, maar verwacht de komende jaren de rente nog wel te verhogen, ondanks lagere groeiverwachtingen voor de Britse economie.

Het unanieme besluit om de rente te handhaven op 0,75 procent was vooraf verwacht door economen. In augustus vorig jaar werd de rente voor het laatst verhoogd en de kans dat dit in 2019 opnieuw gebeurt, schat de markt momenteel in op 52 procent, volgens Citi Research.

De euro/dollar noteerde op 1,1355. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1349 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1360 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 2,4 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter stonden bijna alle fondsen lager. Grootste stijger was Galapagos, met een winst van 1,5 procent. Galapagos en Evotec gaan een samenwerking aan op het gebied van de ontwikkeling van een behandeling van fibrotische ziekten van de lever en andere organen.

De winst van ArcelorMittal voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill, kortweg EBITDA, kwam het afgelopen kwartaal uit op 1.951 miljoen dollar. Analisten rekenden in aanloop naar de cijfers op 1.958 miljoen dollar. De staalreus wil over 2018 het dividend voor het lopende boekjaar verhogen naar 0,20 dollar per aandeel. ArcelorMittal heeft in het vierde kwartaal conform verwachting gepresteerd, zo concludeerde ING. Het aandeel noteerde desondanks 4,8 procent lager en was daarmee een sterke daler in de hoofdindex.

Vopak daalde 1,7 procent, nadat KBC Securities het koersdoel verhoogde van 37,00 naar 45,00 euro en het advies handhaafde op Houden.

ING daalde 1,8 procent naar 10,85 euro, na de koerssprong van woensdag. Credit Suisse verhoogde vandaag het koersdoel voor de bank van 11,50 naar 12,00 euro na een sterk vierde kwartaal, maar handhaafde het neutrale advies op het aandeel. De Zwitserse zakenbank noemde de kwartaalcijfers van ING van goede kwaliteit, met inkomsten die 1 procent hoger waren dan verwacht, kosten die 2 procent meevielen en voorzieningen voor oninbare leningen die 4 procent lager waren dan voorzien.

In de AMX won Arcadis 0,5 procent. De advies- en ingenieursonderneming is door DP World gevraagd om de capaciteitsvergroting en modernisering van de containerterminal 'Antwerp Gateway' in goede banen te leiden. Hoeveel met deze opdracht is gemoeid, werd niet bekend gemaakt.

Intertrust steeg 3,5 procent. Het heeft in het vierde kwartaal van 2018 zoals verwacht minder winst geboekt maar behaalde zijn doelstelling voor de jaaromzet, geholpen door sterke groei in Luxemburg, terwijl in Nederland de omzet nog steeds onder druk stond. Volgens analist Michael Roeg van Degroof Petercam waren de resultaten, evenals de afgegeven doelstelling voor 2019, in lijn met de verwachting.

Flow Traders, dat vrijdag met kwartaalcijfers komt, was in de AMX de grootste stijger met een winst van 3,8 procent.

Boskalis heeft een contract gekregen voor het transport van modules voor een LNG-uitvoerhaven in Noord-Amerika. Het contract heeft een waarde van 55 miljoen dollar, met opties voor meerwerk ter waarde van 30 miljoen dollar. Het aandeel noteerde 0,7 procent in de min.

Bij de kleinere fondsen nam Fagron het voortouw met een winst van 3,5 procent. In 2018 behaalde Fagron een omzet van 471,7 miljoen euro, een stijging van 8,8 procent ten opzichte van 2017, of 3,9 procent autonoom. Volgens analisten zou de omzet uitkomen op 471 miljoen euro. ING stelde dat Fagron in 2018 conform verwachting heeft gepresteerd.

Wessanen verloor liefst 12,1 procent op 7,95 euro. Kempen verlaagde donderdag het advies voor het fonds van Houden naar Verkopen en het koersdoel van 14,50 naar 6,60 euro. De analist van Kempen twijfelt aan de positionering van Wessanen en denkt dat de grootste merken van Wessanen marktaandeel verliezen. Daarbij zetten grote retailers druk op de speciaalzaken, waar Wessanen 40 procent van zijn omzet vandaan haalt. Ook roeren deze retailers zich in de markt door overnames. En dit zal voor lagere prijzen in de winkels zorgen, wat ook tot margedruk bij Wessanen kan leiden.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdag bij het slot van de Amsterdamse lager. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 1,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 07, 2019 11:53 ET (16:53 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.