*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Europese beurzen lager de week uit

vrijdag 8 februari 2019 17:44

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurzen in Europa zijn vrijdag lager gesloten. Handelsvrees zette het sentiment op de beursvloeren onder druk. De kansen op een deal lijken afgenomen nu een ontmoeting deze maand tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot van tafel is. De deadline van de huidige wapenstilstand in het handelsconflict loopt 1 maart af.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,5 procent lager op 527,99 punten. De MidKap verloor 2,3 procent tot 710,75 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen zakten tot 0,5 procent, Frankfurt verloor 1,1 procent.

ArcelorMittal stond op het Damrak onder flinke druk nadat het bedrijf aangaf een leefgemeenschap te evacueren nabij een dam van een ijzerertsmijn van het staalconcern in Brazilië. Het aandeel leverde 4,9 procent in. De evacuatie van 200 personen volgt volgens lokale media na waarschuwingen van de autoriteiten over risico's. In januari bezweek nog een dam bij een ijzerertsmijn van de Braziliaanse mijnbouwer Vale, met veel doden en vermisten tot gevolg. De Braziliaanse autoriteiten houden nu scherper toezicht op mijnbouwers.

Grootste verliezer in de AEX was overigens Altice Europe dat 5,4 procent verloor, terwijl informatieleverancier RELX de winnaars onder de hoofdfondsen was met een winst van 1 procent.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)