*

Nieuws Binnenland

Beursplein 5 start handelsweek vermoedelijk in het groen

maandag 11 februari 2019 08:15

Futures wijzen op hogere opening.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Wall Street bleef vrijdagavond dichtbij huis, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een gemengd beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van ruim een half procent. Dankzij onder meer een positief ontvangen kwartaalrapportage van ING Groep won de index afgelopen week op weekbasis al 0,9 procent op 523,24 punten.

Daarmee deed de Amsterdamse hoofdgraadmeter het beduidend beter dan veel omliggende aandelenmarkten. In het algemeen waren beleggers namelijk voorzichtig. Zeker richting het einde van de week toen nieuws doorsijpelde dat de Verenigde Staten en China de deadline voor een handelsakkoord mogelijk niet gaan halen.

"Met name het bericht dat president Donald Trump zijn Chinese ambtgenoot niet zal ontmoeten voordat op 2 maart de 'wapenstilstand' in de handelsoorlog afloopt, leidde over een breed front tot winstnemingen", constateerde investment manager Simon Wiersma van ING vrijdag.

"Tot nu toe waren markten optimistisch over het bereiken van een handelsovereenkomst, ondanks weinig solide bewijs daarvoor. De houding van Trump, slechts enkele weken voor de deadline, werkte bij beleggers nu echter op de zenuwen", zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

ING wees daarnaast ook op de beursrally van de voorafgaande weken, waardoor het volgens de analisten logisch was dat wat gas werd teruggenomen.

Dit weekend werd evenwel bekend dat de Chinese en Amerikaanse onderhandelaars elkaar deze week in Beijing weer zullen ontmoeten. De Chinese vice-premier Liu He zal de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin op 14 en 15 februari ontmoeten. De twee kampen proberen een handelsakkoord te bereiken alvorens begin maart het staakt-het-vuren eindigt en de VS importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen zullen verhogen van 10 naar 25 procent.

Op het Damrak bleken bedrijfscijfers afgelopen week over het algemeen een goede afleiding voor de handelsperikelen en de mondiale groeizorgen. Wat dat betreft kunnen beleggers in Amsterdam deze week hun hart ophalen. Maar liefst tien AEX hoofdfondsen rapporteren vanaf dinsdag kwartaalcijfers. Ook noteren diverse indexzwaargewichten ex-dividend.

Wall Street bleef vrijdagavond dichtbij huis. De aanhoudende vrees over de Amerikaanse handelsbetrekkingen en de trage wereldwijde economische groei, in combinatie met een gestage stroom van verdeelde winstrapporten, wogen vrijdag op het sentiment.

Een maart-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,2 procent hoger op 52,72 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future evenwel met meer dan een procent. Hert muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1325.

Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend hoger, met onder meer een winst van 0,9 procent voor de Chinese Shanghai Composite. De beurzen op het Chinese vasteland waren afgelopen week gesloten in verband met de viering van Nieuwjaar. Vandaag is de beurs in Tokio dicht vanwege een feestdag. Sydney koerste vanochtend licht lager.

De bedrijfs- en macro-economische agenda is vandaag erg karig gevuld. Alleen macrocijfers uit het Verenigd Koninkrijk, waaronder de industriële productie en de voorlopige economische groei in het vierde kwartaal, vallen op.

Bedrijfsnieuws

Boskalis sloot een overeenkomst met SAAM voor de verkoop van zijn belang in SAAM SMIT Towage aan SAAM. Boskalis verwacht voor zijn belang in de joint venture 201 miljoen dollar in contanten te ontvangen.

De Zuid-Koreaanse bouwer van de deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden dreigt met beslaglegging op de net aangekomen deuren. Dit heeft Geosung Tech aan het Financieele Dagblad laten weten. Reden hiervoor is dat de bouwer in de clinch ligt met OpenIJ, het consortium van BAM Groep en VolkerWessels, over meerkosten van de bouw van de stalen deuren en over de bankgarantie waarvan OpenIJ gebruik heeft gemaakt.

Euronext verhoogde het bod op Oslo Børs VPS. Euronext wil nu 158 Noorse kronen per aandeel Oslo Børs VPS betalen, in plaats van het eerdere bod van 145 Noorse kronen.

De Gemeente Vlaardingen en Heijmans hebben een intentieovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van voormalig sportpark Vijfsluizen. Met de opdracht is 80 miljoen tot 100 miljoen euro gemoeid.

Gemalto gaat zijn Cogent Automated Biometric Identification System en LiveScan-technologie leveren aan de politie van Oeganda.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,1 procent tot 2.707,88 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 25.106,26 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 7.298,20 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 11, 2019 02:15 ET (07:15 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.