*

Nieuws Binnenland

Cat Rock wil fusie Just East met branchegenoot (2)

maandag 11 februari 2019 13:33

N i e u w bericht, meer informatie in 3e en 4e alinea

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Het Britse maaltijdbezorgbedrijf Just Eat moet een fusie aangaan met een branchegenoot. Dat schrijft de activistische aandeelhouder Cat Rock Capital Management in een open brief aan het bestuur van Just Eat, een branchegenoot van het Nederlandse Takeaway.com.

Cat Rock bezit bijna 2 procent van Just Eat en heeft zich al vaker kritisch geuit over de koers van de onderneming. De Amerikaanse aandeelhouder vindt dat het nu tijd is om een fusie aan te gaan met een sectorgenoot, ook omdat er nog geen nieuwe bestuursvoorzitter is gevonden na het vertrek van topman Peter Plumb in januari. Hij werd op tijdelijke basis opgevolgd door Peter Duffy, die verantwoordelijk is voor de klantenrelaties.

Volgens Cat Rock was de benoeming van Plumb in 2017 een fout door het management van Just Eat. Een fusie met een branchegenoot is volgens Cat Rock de beste manier voor Just Eat om getalenteerde bestuurders aan te trekken, met de expertise om de concurrentie aan te kunnen gaan met rivalen. Daarbij wijst Cat Rock er op dat Jitse Groen, de topman van Takeaway, heeft aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk een van de beste markten in Europa is en dat hij actief wil zijn in consolidatie daar.

Onlangs werd bekend dat Takeaway de Duitse activiteiten van Delivery Hero overneemt, voor 930 miljoen euro. De overname betreft maaltijdbestelsites Lieferheld en Pizza.de en maaltijdbezorgdienst foodora. Cat Rock heeft volgens de meest recente melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een belang van bijna 4,9 procent in Takeaway.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)