*

Nieuws Binnenland

AEX in het groen gesloten

maandag 11 februari 2019 17:53

Hoop op handelsakkoord zorgt voor positieve start handelsweek.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 531,12 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

In heel Europa veerden de aandelenmarkten maandag op vanwege de hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. De Chinese vice-premier Liu He zal donderdag en vrijdag in Beijing de handelsbesprekingen hervatten met de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en minister van financiën Steven Mnuchin.

"Het wordt een zeer drukke handelsweek. In de VS heeft 65 procent van de bedrijven de kwartaalcijfers gepresenteerd. In Europa krijgen beleggers deze week een stroom aan kwartaalcijfers voor hun kiezen. Op maandag is het zeer rustig, maar later deze week openen onder andere Randstad, Wessanen, ABN AMRO, Heineken, Takeaway en Unibail-Rodamco-Westfield de boeken", zei marktanalist Justin Blekemolen van online broker LYNX.

De analist wees erop dat de AEX index onder de weerstand rond de 534 punten is weggezakt. "Deze false-move heeft de uitbraak geneutraliseerd. Een rondje winstnemingen op de Nederlandse beurs lijkt te zijn begonnen. Rond de 500 punten ligt nog een 'gap' in de grafiek, wellicht kan de AEX daarheen zakken. Bij een eventuele doorbraak van de laatste toppen tussen 535 tot 540 punten moeten we rekening houden met een grotere stijging", zei Blekemolen.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de groei van het Britse bruto binnenlands product in het vierde kwartaal op kwartaalbasis is gegroeid met 0,2 procent, wat een vertraging betekende ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Tevens werd bekend dat de industriële productie in december is gedaald en het Britse handelstekort juist steeg tot 10,4 miljard Britse pond.

De euro/dollar noteerde op 1,1278. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1316 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1328.

Olie noteerde maandag tot 2,7 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 2,3 procent, gevolgd door Altice Europe en ABN AMRO met winsten van respectievelijk 2,0 procent en 1,7 procent.

ING steeg 1,3 procent. UBS verhoogde maandag het koersdoel voor ING licht, van 14,80 naar 15,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling.

ArcelorMittal noteerde 1,1 procent lager, terwijl Signify 0,6 procent inleverde.

In de AMX ging Wereldhave aan kop met een winst van 5,1 procent. PostNL won 3,2 procent, terwijl Besi 2,6 procent aandikte. Sligro verloor 1,5 procent en was daarmee de sterkste daler onder de Midkap-fondsen.

Flow Traders noteerde 1,3 procent lager. De analisten van UBS spraken van "teleurstellende" resultaten vorige week van het beursbedrijf in Amerika in het vierde kwartaal. Deze zorgden ervoor dat UBS de winsttaxaties voor 2019 tot en met 2021 met 3 tot 6 procent verlaagde.

Boskalis steeg 0,7 procent. De maritieme dienstverlener verkoopt zijn belang in samenwerkingsverband Saam Smit Towage voor 201 miljoen dollar. ING verwacht niet dat dit van invloed zal zijn op het dividendbeleid, gezien het wensenlijstje voor investeringen in een serie boten en materiaal. Zowel ING als KBC Securities was te spreken over de transactie, maar ING meent wel dat de aangekondigde afschrijvingen de koersreactie zullen beteugelen vandaag.

Heijmans won bij de kleinere fondsen 3,0 procent. Het bouwbedrijf gaat 300 tot 400 woningen ontwikkelen en bouwen in Vlaardingen. De deal levert naar verwachting tussen de 80 miljoen en 100 miljoen euro op.

Ordina steeg 10,2 procent, vanwege hernieuwde overnamegeruchten. "Hoewel het aandeel wel vaker onderwerp van speculatie is zonder dat daarvoor directe aanleiding kan worden gevonden, valt er ditmaal wel een link te leggen", aldus analist Martin Crum van IEX. "Een grote overname in de Nederlandse ICT-sector door het Noorse Visma doet hernieuwde overnamekoorts rond Ordina ontstaan", zei hij.

Euronext steeg op de lokale markt 0,1 procent. Het beursbedrijf verhoogde zijn overnamebod op de Noorse branchegenoot Oslo Børs naar ongeveer 690 miljoen euro, tegen een eerder bod van circa 625 miljoen euro. Het Noorse beursbedrijf gaat het nieuwe bod bestuderen, maar ziet nog altijd meer heil in een toekomst met het Amerikaanse Nasdaq, dat ook een bod op tafel heeft gelegd.

Ajax verloor 4,8 procent na verlies tegen Heracles op zaterdagavond. Hierdoor lijkt het landskampioenschap steeds lastiger haalbaar, hoewel ook PSV niet verder dan een gelijkspel kwam. Woensdag speelt Ajax tegen Real Madrid voor de Champions League.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.707,93 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 11, 2019 11:53 ET (16:53 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.