*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Winstdag voor Europese beurzen (2)

maandag 11 februari 2019 17:54

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers maakten zich op voor een drukke cijferweek. Daarnaast werd er op de financiële markten uitgekeken naar een nieuwe ronde handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent hoger op 531,12 punten. De MidKap steeg 1 procent naar 718,10 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,1 procent bij.

De hoofdindex in Milaan dikte 1,2 procent aan. De Italiaanse banken waren in trek. Banco BPM en UniCredit wonnen respectievelijk 7 en bijna 2 procent na berichten dat de kapitaalbuffers van de banken in Italië binnen de comfortzone van de Europese Centrale Bank (ECB) liggen.

In de Amsterdamse MidKap stond Takeaway.com (plus 2,4 procent) in de belangstelling na een brief van Cat Rock Capital Management, waarin de activistische belegger schrijft dat het Britse maaltijdbezorgbedrijf Just Eat een fusie zou moeten aangaan met een branchegenoot.

Vastgoedbedrijf Wereldhave won dik 5 procent. Het aandeel toonde duidelijk herstel, na het koersverlies van 8,5 procent op vrijdag vanwege een teleurstellend cijferbericht. Baggeraar Boskalis steeg 0,7 procent na de verkoop van zijn belang in samenwerkingsverband Saam Smit Towage.

Daarnaast veerde de koers van Ordina meer dan 10 procent op, volgens analisten door overnamespeculatie. Heijmans klom 3 procent. Het bouwbedrijf gaat 300 tot 400 woningen ontwikkelen en bouwen in Vlaardingen. De deal levert naar verwachting tussen de 80 miljoen en 100 miljoen euro op.

Euronext werd door beleggers 0,1 procent hoger gezet. De beursuitbater verhoogde zijn overnamebod op de Noorse branchegenoot Oslo Børs naar ongeveer 690 miljoen euro. Oslo Børs gaat het nieuwe bod bestuderen, maar ziet nog altijd meer heil in een toekomst met het Amerikaanse Nasdaq, dat ook een bod op tafel heeft gelegd.

De euro was 1,1281 dollar waard, tegen 1,1328 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 51,80 dollar. Brent zakte 1,2 procent in prijs tot 61,35 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)