*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen eindigen hoger

maandag 11 februari 2019 18:23

Markt hoopvol over handelsoorlog

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,9 procent tot 361,16 punten, de Duitse DAX klom 1,0 procent naar 11.017 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,1 procent op 5.015 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,9 procent hoger op 7.135 punten.

De markt vestigde zijn hoop op een nieuwe ronde van handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die donderdag in Beijing aanvangen.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets is het optimisme nergens op gebaseerd. "We hebben de afgelopen tijd namelijk niets gehoord over de stand van zaken van de handelsrelaties tussen de VS en China." De gesprekken hebben tot dusver de kloof niet kunnen overbruggen, concludeert Madden. Puur het feit dat er nog steeds wordt overlegd, wordt door beleggers als een positief teken gezien.

Het Chinese ministerie van handel meldde zaterdag dat vice-premier Liu He donderdag en vrijdag om de tafel gaat zitten met de Amerikaanse vertegenwoordiger Robert Lighthizer en minister van financiën Steven Mnuchin.

Ook begonnen er maandag weer nieuwe gesprekken tussen het VK en Brussel over het Brexit-akkoord. Omdat er weinig onderhandelingsruimte is, na het eerder gesloten akkoord, maken beleggers zich steeds meer zorgen over een 'harde Brexit' zonder akkoord, wat tot forse economische verstoringen kan leiden.

Daarnaast keek de markt naar Italië, waar de populistische regering de aanval opende op de centrale bank. Het bestuur zou vervangen moeten worden omdat het toezicht op de onrustige Italiaanse bankensector tekortschiet, waardoor aandeel- en obligatiehouders verliezen leiden. De regering kan de leiding van de onafhankelijke centrale bank niet naar huis sturen, maar kan wel nieuwe benoemingen blokkeren.

De Britse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,2 procent, bleek maandag, minder sterk dan een kwartaal eerder. De industriële productie in het VK daalde en het handelstekort steeg.

De euro/dollar noteerde op 1,1278. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1316 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1328.

Olie noteerde maandag tot 2,7 procent lager. Een rapport van Baker Hughes liet zien dat er zeven olieplatforms in de Verenigde Staten weer actief werden in de afgelopen periode. Verder lijkt de energiemarkt minder optimistisch over de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken dan de aandelenmarkt, volgens David Madden.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van diverse banken sloten fors hoger. Banco BPM won 7 procent. De vierde bank van Italië meldde dat de aanvullende kapitaaleisen van de ECB een kwart procentpunt zijn verlaagd. De Brits-Aziatische bank HSBC werd 1,3 procent meer waard in Londen en ING steeg 1,3 procent in Amsterdam.

Reisbureau Tui won 4,9 procent. Vorige week ging het aandeel nog onderuit in Frankfurt.

Smith & Nephew zakte 3 procent in waarde. Volgens de Financial Times is het bedrijf in gesprek om NuVasise over te nemen, een maker van medische instrumenten voor operaties aan de ruggegraat. NuVasive werd 12 procent meer waard.

Deutsche Post werd 2,5 procent meer waard. De Frankfürter Allgemeine Zeitung schreef dat het Duitse postbedrijf tot de zomer moet wachten voordat het de postzegelprijzen mag verhogen, maar dan mag de prijs mogelijk sneller omhoog dan eerder was voorzien.

Just Eat sloot 3,8 procent hoger. Investeringsmaatschappij Cat Rock Capital Management heeft maandag bij het Britse thuisbezorgbedrijf aangedrongen op een fusie met branchegenoten.

De energie- en grondstoffensector leverden de winsten van eerder op de dag deels in. Royal Dutch Shell won 0,3 procent, terwijl BP vlak eindigde. Fresnillo won 0,5 procent en Rio Tinto steeg 0,4 procent.

Euronext kwam maandag met een hoger bod op Oslo Børs VPS van 158 Noorse kronen per aandeel, in plan van 145 Noorse kronen. Het bod is 2 procent hoger dan het rivaliserende bod van Nasdaq dat de steun heeft van het bestuur van de Noorse beursorganisatie. Euronext steeg 0,1 procent.

Het geplaagde Wirecard won 6,5 procent in Frankfurt, ondanks berichten over een politie-inval in Singapore. Het aandeel van het betaalbedrijf staat nog altijd fors lager dan aan het begin van het jaar, na berichten over mogelijke fraude.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot van de Europese beurzen hoger.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde vlak op 2.707 punten. De Dow Jones index zakte 0,2 procent op 25.062 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg een fractie naar 7.302 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 11, 2019 12:23 ET (17:23 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.