*

Nieuws Binnenland

Update: autonome omzetgroei Randstad vlakt af

dinsdag 12 februari 2019 08:38

Randstad ziet trend uit vierde kwartaal 2018 in januari doorzetten.

(ABM FN-Dow Jones) Randstad heeft in het vierde kwartaal van 2018 de omzet en de onderliggende winstgevendheid licht zien oplopen en stelde dat de trend uit het vierde kwartaal zich in de eerste maand van 2019 heeft doorgezet. Dit maakte de uitzendonderneming dinsdag voorbeurs bekend.

Het bedrijf boekte een omzet in het vierde kwartaal van 6.101 miljoen, tegen 5.978 euro miljoen euro een jaar eerder. Analisten gingen vooraf uit van 6.116 miljoen euro. Op autonome basis groeide de omzet met 0,3 procent

Het onderliggende operationele resultaat (EBITA) kwam uit op 309 miljoen euro, tegen 307 miljoen euro een jaar eerder. Hier lag de verwachting van tien door Randstad gepolste analisten op 305 miljoen euro. De bijhorende marge bedroeg 5,1 procent gelijk aan de marge over het vierde kwartaal van 2017. De taxaties lagen hier vooraf op 5,0 procent.

De brutowinst daalde autonoom met 2 procent naar 1.207 miljoen euro met een brutomarge van 19,8 procent en een analistenverwachting van 19,6 procent.

De vrije kasstroom liep op van 386 miljoen euro naar 442 miljoen euro.

De aangepaste nettowinst toerekenbaar aan aandeelhouders steeg van 225 miljoen euro naar 233 miljoen euro.

Randstad deed over de verslagperiode een afschrijving van 103 miljoen euro op Monster, dat nog steeds geen herstel in de omzet kon bewerkstelligen. Verder was er sprake van een eenmalige belastingbate van 86 miljoen euro.

De nettoschuld daalde van 1.419 miljoen euro op 30 september 2018 naar 985 miljoen euro op 31 december van dat jaar.

Autonome groei

In de belangrijkste regio's tekende zich een gemengd beeld af als het gaat om de autonome omzetgroei: in Nederland en in Noord-Amerika groeide omzet nog drie procent, maar Duitsland daalde autonoom op omzetniveau met zeven procent, Frankrijk met vier procent.

CFO Henry Schirmer refereerde dinsdag tegen ABM Financial News aan de lastige positie van de Duitse automotivesector. "We zien het daarin nu wel stabiliseren, maar van een opleving is er daar nog geen sprake. We hebben bovendien onze kostenbasis aan kunnen passen en ons marktaandeel in de sector kunnen behouden", aldus Schirmer.

Noord-Amerika is in omzet en onderliggende EBITA de belangrijkste regio voor Randstad. De tweede post liet een stijging zien van 62 miljoen naar 71 miljoen euro, terwijl de EBITA-marge opliep van 6,0 procent naar 6,4 procent. "We zien bovendien in de Verenigde Staten zich een sterkere looninflatie aftekenen en dat is in ons voordeel", aldus de CFO.

Dividend

Het bedrijf uit Diemen stelde dinsdag een dividend over het vorig jaar voor van 3,38 euro per aandeel Randstad, inclusief een speciaaldividend van 1,11 euro per aandeel.

Outlook

Randstad zag de trend uit het vierde kwartaal van het vorig jaar zich in de eerste maand van het nu lopende boekjaar doorzetten, terwijl het concern voor het eerste kwartaal een brutomarge verwacht die "bescheiden" lager uitvalt dan de marge over het vierde kwartaal. De kosten zullen grofweg vlak zijn.

Schirmer sprak dinsdag weliswaar van meer verkrapping op de arbeidsmarkt, met name in sectoren als techniek en IT, maar voegde toe dat Randstad daar geen hinder van ondervindt. 'We hebben een enorme database waarmee we snel geschikte mensen kunnen vinden", aldus de financieel directeur.

Het aandeel Randstad sloot maandag op een groen Damrak 1,2 procent hoger op 43,61 euro.

Update: om het commentaar van de CFO en meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 12, 2019 02:38 ET (07:38 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.