*

Nieuws Binnenland

Koerssprong Wessanen op groen Damrak

dinsdag 12 februari 2019 15:48

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel Wessanen beleefde dinsdag op de beurs in Amsterdam een stevige koerssprong. De producent van natuurvoeding kwam met beter dan verwachte cijfers op de proppen. Ook AEX-fonds Randstad was een opvallende stijger na cijfers. Het sentiment op de beursvloeren in Europa was positief mede door bemoedigende berichten over het vermoedelijk uitblijven van een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,7 procent hoger op 534,74 punten. De MidKap won 1 procent, tot 724,93 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er 1,1 procent bij. Londen won 0,1 procent.

Wessanen won bij de kleinere fondsen ruim 17 procent aan beurswaarde. De producent van natuurvoeding wist in het vierde kwartaal de omzet uit eigen merken op te voeren dankzij aanbiedingsacties in Franse supermarkten. Analisten spraken van ,,erg gezonde cijfers''.

Randstad

Randstad was koploper bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een winst van 4,8 procent. De uitzender realiseerde afgelopen kwartaal een beperkte omzetgroei en zag de winst dalen. Over heel 2018 voerde de onderneming de resultaten wel op. Randstad stelt daarom een recorddividend voor van 3,38 euro per aandeel.

In de MidKap won Adyen 1 procent. Het betaalbedrijf is toegevoegd aan de belangrijke MSCI World Index. Chipbedrijf Besi sloot de rij met een verlies van bijna 1 procent na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. Biotechnoloog Pharming won bij de kleinere fondsen 5,4 procent na een koopadvies.

Michelin

Michelin won in Parijs 13,2 procent. De Franse bandenmaker verwacht dit jaar zijn winstgevendheid te kunnen verbeteren, ondanks uitdagende marktomstandigheden. Kering, het moederbedrijf van modemerk Gucci, kwam ook met cijfers en won 2,7 procent.

In Londen verloor Plus500 een derde van zijn beurswaarde na een winstalarm van het handelsplatform. Reisorganisatie TUI zag het kwartaalverlies oplopen en verloor bijna 5 procent in Frankfurt.

De euro stond op 1,1299 dollar, tegen 1,1281 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,7 procent tot 53,84 dollar. Brent werd 2,7 procent duurder op 63,12 dollar per vat.