*

Nieuws Binnenland

Hoop op Amerikaanse deals zorgt voor groen slot

dinsdag 12 februari 2019 17:43

Randstad, Wessanen en Arcadis blinken uit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag flink hoger gesloten, meeliftend op optimisme over politieke deals in de Verenigde Staten en goed ontvangen bedrijfsresultaten.

De AEX sloot 0,6 procent hoger op 534,35 punten. De Midkap-index steeg 1 procent en de AScX klom zelfs 2 procent.

De beurs had al vanaf de ochtenduren wind vol in de rug, hoewel maandagavond op Wall Street de vlag er nog lusteloos bij hing.

Een opvallende uitschieter was Arcadis, zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Hij had geen verklaring voor de grote koerswinst, behalve wellicht het uitlekken van goede resultaten. "Maar dat kan eigenlijk niet." Arcadis publiceert donderdag zijn kwartaalcijfers.

De andere uitblinkers, Randstad en Wessanen, publiceerden goed ontvangen resultaten. De komende dagen volgen nog veel bedrijven op het Damrak met cijfers. In totaal rapporteren deze week tien AEX-fondsen cijfers.

De beurs werd geholpen door nieuws uit de Verenigde Staten, waar een hernieuwde shutdown van het overheidsapparaat lijkt te zijn vermeden door een akkoord van de regering Trump met Democraten over de grensbewaking van Mexico.

Ook wordt gerekend op een positieve uitkomst van de handelsbesprekingen tussen de VS en China. "Beide partijen hebben belang bij een akkoord, dus verwacht de markt dat dit er ook zal komen", zei Van Eerden.

Donderdag en vrijdag wordt er door de VS en China onderhandeld in Beijing. Mogelijk dat de presidenten Donald Trump en Xi Jinping elkaar kort daarna ontmoeten, aldus sales trader Gert Berendse van ING eerder dinsdag.

In de middag waren er cijfers over het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf, waar het vertrouwen in januari net als in december daalde. Het aantal vacatures in de VS steeg in december nog flink.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1312.

De olieprijs steeg 1,6 procent, wat zorgde voor stijgingen bij de oliegerelateerde fondsen. Oliekartel OPEC zag de productie van ruwe olie in januari afnemen met bijna 800.000 vaten per dag, tot 30,8 miljoen vaten. Bijna de helft van de daling kwam voor rekening van Saoedi-Arabië.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Randstad aan de leiding met een koersstijging van 4,9 procent. Het uitzendconcern boekte meer omzet, hoewel de groei afvlakte. Het dividend was echter redelijk gul, volgens analisten van Jefferies, en KBC Securities verhoogde na de cijfers het koersdoel naar 44,50 euro.

Ook verzekeraars NN Group, ASR Nederland en Aegon waren in trek, met stijgingen van anderhalf tot twee procent. "De verzekeraars zijn sterk gedaald nu de Fed heeft laten blijken dat de rente niet verder omhoog gaat", zei Van Eerden, die een aandeel als Aegon belachelijk laag gewaardeerd noemde. Omdat de verzekeraars al lang gewend zijn aan het ongunstige renteklimaat verwacht de vermogensbeheerder toch goede kwartaalcijfers. NN Group en Aegon publiceren donderdag hun resultaten over de laatste periode van 2018

Verder wonnen Aalberts Industries en DSM beide 2,1 procent. Dalers waren schaars. RELX en sectorgenoot Wolters Kluwer verloren beide 0,9 procent.

Arcadis blonk uit onder de Midkappers met een winst van 8,3 procent. Er was geen duidelijke aanleiding voor de koerswinst van het ingenieursbureau.

Ook oliedienstverlener SBM Offshore was in trek, met een stijging van 3,3 procent. Sectorgenoot Fugro werd 1,4 procent meer waard. De sector heeft onder druk gestaan en profiteert van de olieprijs die weer oploopt, volgens Van Eerden.

TomTom sloot 0,8 procent hoger. Het navigatiebedrijf kondigde een samenwerking aan met Microsoft en Moovit. Rivaal Garmin koopt het Nederlandse bedrijf Tacx, een bekende leveranciers van fietstrainers.

Adyen leverde de ochtendwinst in de middag weer in en sloot slechts 0,1 procent hoger. Het aandeel wordt einde van deze maand opgenomen in de MSCI World Index.

Besi was een van de zeldzame dalers in de Midkap-index, met een verlies van 0,7 procent. Eerder op de dag stond het aandeel nog bijna 4 procent lager. De kleinere Japanse sectorgenoot Shinkawa heeft een bod gedaan op APIC Yamada. Hoewel de combinatie volgens NIBC veel sterker oogt dan de twee bedrijven afzonderlijk, meent analist Edwin de Jong dat de impact voor Besi, dat meer gefocust is op Advanced Packaging, relatief beperkt is.

In de AScX werd Wessanen 19,3 procent meer waard na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Volgens Van Eerden heeft het bedrijf een omslag gemaakt, na een neergaande spiraal is de omzet van de eigen merken eindelijk autonoom aan het groeien. "En scherp, met 6 procent." Wessanen speelt in op de trend van gezondere voeding. Analisten van KBC Securities verwachten hogere winstverwachtingen na de cijfers. ING twijfelt of de meevaller eenmalig is of een trendbreuk.

Ook biotechfonds Pharming was weer eens in trek, na een positief rapport van een Frans analistenhuis, dat een koersdoel van 1,80 afgaf. De analisten van Portzamparc, een onderdeel van BNP Paribas, zien de omzet van Pharming dit jaar met bijna 50 procent groeien. Het aandeel steeg 8 procent tot 0,85 euro. "Pharming is een leuk aandeel voor speculanten", zei Van Eerden.

Bouwbedrijven Heijmans en VolkerWessels boekten fraaie koerswinsten, van 5 en 2,4 procent.

Vastgoedfonds NSI sloot 1,6 procent lager. Het vastgoedfonds wil de kantorenspecialist in de randstad worden, meldde de topman maandag in een strategie-update.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdag rond het sluiten van de Amsterdamse markt op winst. De SP500 won 1,2 procent, de Dow Jones-index eveneens en de Nasdaq 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 12, 2019 11:43 ET (16:43 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.