*

Nieuws Binnenland

ASMI grote winnaar op Amsterdamse beurs

vrijdag 22 februari 2019 17:44

AMSTERDAM (AFN) - Chipbedrijf ASMI was vrijdag erg in trek op de beurs in Amsterdam dankzij sterke kwartaalresultaten. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de uitkomsten van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China. De Europese beurzen gingen met kleine winsten het weekend in.

De AEX-index aan het Damrak sloot met een plus van 0,2 procent op 541,37 punten. De MidKap dikte 1 procent aan tot 769,77 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij.

ASMI won bijna 12 procent en was met afstand koploper bij de middelgrote fondsen. De toeleverancier aan de chipindustrie zag de omzet en orderinstroom in het vierde kwartaal uitkomen op een recordniveau en verhoogde het dividend.

Verdubbelde de omzet

In de AEX leverde Galapagos na het openen van de boeken juist 1,1 procent in. Beleggers waren aanvankelijk wel enthousiast, maar de koers dook in de loop van de dag in de min. Het biotechnologiebedrijf verdubbelde de omzet vorig jaar en bracht het verlies stevig terug.

Levensmiddelenconcern Unilever sloot de rij bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,4 procent na een dramatisch kwartaalbericht van de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz.