*

Nieuws Binnenland

Wall Street op winst

vrijdag 22 februari 2019 19:38

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijdag tijdens de middaghandel in New York op winst. Optimisme over de verstandhouding tussen China en de Verenigde Staten droeg bij aan de positieve teneur op Wall Street. Beleggers straften daarnaast Kraft Heinz flink af, omdat het levensmiddelenconcern plotseling met een miljardenafschrijving op de proppen is gekomen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent in de plus op 26.008 punten. De brede S&P 500 ging 0,5 procent omhoog naar 2790 punten en schermenbeurs Nasdaq won 0,8 procent tot 7516 punten.

President Donald Trump heeft meermaals geroepen dat hij vrijdag een Chinese delegatie op het Witte Huis wil ontvangen om over een eventuele handelsdeal te praten. De deadline van de wapenstilstand in het handelsconflict tussen de twee economische grootmachten loopt op 1 maart af, maar kenners rekenen erop dat Trump in ieder geval bereid is tot het opschuiven van die deadline.

Onderzoek naar boekhouding

Kraft Heinz verloor dik 27 procent aan beurswaarde. Het bedrijf achter onder meer Heinz tomatenketchup, Brinta, Honig, Venz en Roosvicee schreef ruim 15 miljard dollar af op de waarde van een aantal van zijn merken. De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) maakte ondertussen bekend onderzoek te doen naar de boekhouding van het bedrijf.

Kabel- en telecomconcern Altice USA heeft afgelopen kwartaal zijn omzet en winstgevendheid opgevoerd. Volgens topman Dexter Goei werd daarmee voldaan aan de eigen doelen voor het hele jaar. Het aandeel won ruim 3 procent.

Vijandig overnamebod

Ford (min 0,6 procent) wist ook de aandacht op zich gericht. Het autoconcern heeft toezichthouders gewaarschuwd dat er mogelijk iets niet deugt aan de eigen omgang met emissie- en brandstoftesten van auto's. De fabrikant heeft tevens externe onderzoekers ingehuurd om de zaak verder uit te zoeken.

Mijnbouwbedrijf Newmont werd meer dan 3 procent hoger gezet. Het Canadese bedrijf Barrick Gold zou een vijandig overnamebod op het bedrijf overwegen. Chipbedrijf Intel noteerde verder een plus van ruim 2 procent. Analisten van Morgan Stanley lieten zich positief uit over het concern en verhoogden het advies.

De euro was 1,1345 dollar waard, tegen 1,1343 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 57,32 dollar. Brent kostte 0,1 procent meer op 67,14 dollar per vat.