*

Nieuws Binnenland

Frans bod op Kas Bank

maandag 25 februari 2019 09:30

AMSTERDAM (AFN) - De Franse effectendienstverlener Caceis, onderdeel van financieel concern Crédit Agricole, heeft zijn pijlen gericht op branchegenoot Kas Bank. De twee maakten in een gezamenlijke verklaring bekend dat er een bod op tafel ligt ter waarde van 188 miljoen euro.

Het bod betekent een premie op de huidige koers van het aandeel Kas Bank van 110 procent. Het bestuur en de toezichthoudende raad van Kas Bank hebben zich unaniem achter het bod geschaard. De bedoeling is dat Kas Bank in het derde kwartaal van dit jaar in Franse handen komt, afhankelijk van de goedkeuring van Nederlandse en Europese autoriteiten.

De bedrijven zijn naar eigen zeggen actief in dezelfde branche, maar in verschillende markten. Kas Bank-topman Sikko van Katwijk verwacht vooral te gaan profiteren van schaalvoordelen die een overname met zich meebrengen. Volgens Kas Bank en Caceis zal niet aan de arbeidsvoorwaarden van het personeel van Kas Bank worden getornd.

Sikko van Katwijk

Van Katwijk zal ook na afronding van de overname aan het roer blijven staan bij Kas Bank. Ook andere bestuurders zullen in hun huidige rol aanblijven. Caceis zal vier van de zeven zetels in de raad van commissarissen nomineren. Aandeelhouders moeten nog wel een akkoord geven voor de deal.

Van Katwijk zelf was blij met het akkoord. Onder de paraplu van de Fransen zal Kas Bank zich mede richten op de institutionele beleggers. Kas Bank was anders dan Caceis al sterk vertegenwoordigd bij verzekeraars en pensioenfondsen. Daarmee voegt Kas Bank ,,duidelijk iets toe" aan het bedrijfsmodel van Caceis. Hij is niet bang voor grote veranderingen, gelet op de vele gedaanteveranderingen die Kas Bank sinds de oprichting heeft doorgemaakt.

Cijfers

Kas Bank, dat ook met cijfers op de proppen kwam, kampte het voorbije jaar met de nodige tegenwind, ook door de hogere kosten die het bedrijf had. De effectendienstverlener zag de winst dalen van 15,1 miljoen euro naar 8,3 miljoen euro. Het rendement op vermogen daalde van 7 procent naar 4 procent. De operationele winst daalde van 104,6 miljoen euro naar 100,1 miljoen euro.

Kas Bank had naar eigen zeggen meer tijd nodig om het personeelsbestand terug te brengen. Ook zag het bedrijf een aantal ,,grotere klanten" vertrekken en de eerdere verkoop van een belang in een Nederlands hypotheekfonds was eveneens van invloed op de resultaten. Tegen 2021 wil Kas Bank nog eens 10 miljoen euro hebben bespaard, bovenop de eerder aangekondigde kostenreductie van 20 miljoen euro.

Van Katwijk benadrukt dat het besparingsdoel slaat op Kas Bank als alleenstaand bedrijf. Volgens hem is het goed mogelijk dat Kas Bank als gevolg van de overname meer geld en middelen beschikbaar krijgt. ,,De transactie met Caceis is gebaseerd op groei", zo benadrukte hij.