*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen sluiten lager

woensdag 27 februari 2019 18:38

Geweld in Kashmir en handelsgezant Lighthizer brengen beleggers in mineur.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, na vrees voor escalerend geweld tussen India en Pakistan en aanhoudende zorgen over het Amerikaans-Chinese handelsconflict.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde 0,3 procent lager op 372,58 punten. De Duitse DAX verloor 0,5 procent tot 11.487,33. De Franse CAC 40 zakte 0,3 procent en de Britse FTSE 100 daalde 0,6 procent naar 7.107 punten.

Beurzen wereldwijd reageerden negatief op berichten dat Pakistan twee vliegtuigen van het Indiase leger heeft neergeschoten, vrezend voor verdere escalatie, na gewelddadigheden over en weer rondom de betwiste regio Kashmir. In de middag kreeg de markt een nieuwe knauw, nadat de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer zei dat een handelsdeal met China nog niet in kannen en kruiken is en dat er nog een 'lang proces' voor de boeg ligt.

Het Britse pond bleef stijgen door aanhoudende verbetering van het sentiment over Brexit. De kans op uitstel van de Brexit-datum wordt volgens beleggers groter.

Volgens chef-econoom Carsten Brzeski aasden beleggers op economische cijfers die zouden wijzen op stabilisering van de Europese economie. In de ochtend bleek echter dat de geldhoeveelheid in de eurozone in januari minder sterk steeg dan in december en ook minder sterk dan verwacht.

's Middags bleek dat de Amerikaanse fabrieksorders in december nauwelijks zijn toegenomen, met 0,1 procent, na de daling in november. Afgezien van transportmiddelen waren de fabrieksorders lager dan de voorgaande maand. De aanstaande woningverkopen in de VS stegen juist sterker dan verwacht in januari, met 4,6 procent, waar gerekend was op een toename van 0,8 procent.

De olieprijs steeg. Een april-future West Texas Intermediate ruwe olie steeg 3 procent tot 57,17 dollar. Brent-olie werd 2 procent duurder. De stijging versnelde na de publicatie van de Amerikaanse olievoorraden, die onverwacht bleken te zijn gedaald afgelopen week, met ruim 8 miljoen vaten, waar een toename was voorspeld met 2 miljoen vaten. Eerder op de dag zei de Saoedische energieminister dat de vraag naar olie in het tweede kwartaal waarschijnlijk zal aantrekken, terwijl de productiebeperking door OPEC-landen en hun partners in de tweede helft van het jaar naar verwachting zal worden verlengd.

De euro/dollar noteerde 1,1363 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1379 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1394 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Bayer sloot 4,2 procent hoger. In het vierde kwartaal van 2018 dook het concern in de rode cijfers door afwaarderingen bij verschillende divisies en kosten van de overname van Monsanto. Bayer stelt dat er nu nog rechtszaken lopen van 11.200 personen gerelateerd aan de omstreden onkruidverdelger van Monsanto.

Beiersdorf heeft een strategisch plan gelanceerd om zijn consumententak te stroomlijnen. Met een meerjarig investeringsprogramma van 70 miljoen tot 80 miljoen euro per jaar vanaf 2019, wil de sectorgenoot van Unilever het hoofd bieden aan wat het een "duidelijke transformatie van de sector noemt." Het lopende boekjaar wordt een transitiejaar voor het concern. Het aandeel daalde 9,8 procent.

Het aandeel Metro Bank kelderde met 26 procent, nadat de bank een onderzoek meldde van een Britse toezichthouder naar een verkeerde classificatie van beleggingen.

Supermarktgroep Marks & Spencer verloor 12,5 procent, na de aankondiging van een joint venture met de online-bezorgdienst Ocado.

Ahold Delhaize daalde 1,4 procent, ondanks beter dan verwachte onderliggende resultaten in het vierde kwarrtaal en een verhoging van het dividend met 11 procent.

Air France-KLM leverde woensdag 11,7 procent in, nadat dinsdagavond bekend werd dat de Nederlandse staat een belang van 12,68 procent in de holding Air France-KLM heeft genomen en het belang wil uitbreiden tot circa 14 procent. De luchtvaartmaatschappij reageerde met onbegrip op de stap. Ook de Franse minister van financiƫn reageerde zeer ontstemd. Analisten van Bernstein vrezen dat nationale belangen de strategische koers kunnen belemmeren.

Adyen sloot 2 procent lager, na een aanvankelijk positieve reactie op resultaten. De omzet steeg sterker dan de eigen verwachting in 2018 en Adyen herhaalde zijn doelstelling van een gemiddelde omzetgroei op middellange termijn van 25 tot 35 procent. De marktconsensus ligt op 43 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.784,72 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 27, 2019 12:38 ET (17:38 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.