*

Nieuws Binnenland

Damrak eindigt verdeeld

donderdag 28 februari 2019 17:51

Beurs houdt winsten vast.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 541,04 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Zo herstelden de indices van lichte verliezen eerder op de dag, toen de stemming op de wereldwijde aandelenmarkten werd gedrukt door en mislukte nucleaire top tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en geweld tussen India en Pakistan.

Na een sterk groeicijfer voor de Verenigde Staten draaide het sentiment een beetje, zei portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen tegen ABM Financial News. De beweging bleef wel beperkt.

De beurzen hielden zo hun winsten vast, na het wegebben van zorgen over de handelsoorlog van de VS met China, die verder naar voren is geduwd, terwijl er ook in het Brexit-dossier een escape-clausule is ingebouwd. "De dossiers bestaan nog wel, maar ze lijken niet tot een grote explosie te komen", stelde Jellema.

Na de onrust op de markten in de laatste maanden van vorig jaar en de daaropvolgende snelle stijging in de afgelopen maanden lijkt een serene rust te zijn teruggekeerd voor de AEX rond een niveau van 540 punten, zei de portefeuillemanager van ProBeleggen. "Hoe lang dat zo blijft weet niemand, maar het zal niet voor eeuwig zijn."

Opvallend was volgens Jellema dat financiƫle fondsen het donderdag goed deden in de AEX, met koerswinsten voor ABN AMRO, ING en ASR.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Franse consumentenprijzen in februari met 0,4 procent op maandbasis zijn opgelopen. Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,3 procent bij een verwachte toename van 1,5 procent.

Ook werd bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in februari 0,5 procent hoger waren dan in januari. De inflatie op jaarbasis herstelde daarmee tot 1,6 procent van 1,4 procent een maand eerder.

's Middags bleek dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 2,6 procent is gegroeid, waar economen gemiddeld rekenden op 2,2 procent. Ook de bedrijvigheid in de regio Chicago in februari groeide onverwacht beduidend harder, na een terugval in januari. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS steeg afgelopen week iets sterker dan verwacht tot 225.000 aanvragen.

De olieprijs was vrij stabiel, na de stijging van woensdag. Olie noteerde tot 0,4 procent hoger in New York, terwijl Brent-olie 0,5 procent goedkoper werd.

De euro/dollar noteerde op 1,1386. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1388 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1369 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door het altijd volatiele Altice Europe met een koerswinst van 3,8 procent.

ABN AMRO was met een winst van 2,3 procent ook in trek, net als verzekeraar ASR Nederland en sectorgenoot ING.

Heineken werd 1 procent meer waard, na goede resultaten van AB Inbev in Brussel.

In de Midkap herstelde GrandVision zich van de afstraffing na de kwartaalcijfers van woensdag. Het aandeel sloot 3,4 procent hoger. BAM liftte mee op VolkerWessels en sloot 2,3 procent hoger.

AMG was een van de sterkste dalers, nadat de kwartaalcijfers van de metaalspecialist aanvankelijk positief waren ontvangen. Het aandeel verloor 3,2 procent. ING sprak van solide cijfers en gaf aan zich niet zo'n zorgen te maken over wat de markt mogelijk als een voorzichtige outlook ziet.

Air France-KLM eindigde weer onderaan met een verlies van 3,4 procent. De Nederlandse staat vergrootte woensdag zijn belang verder tot 14,0 procent en is nu gestopt met het opkopen van de aandelen. Onenigheid tussen de Franse en Nederlandse regering over deze onverwachte staatsdeelneming droeg mogelijk bij aan het verlies.

Adyen sloot vrijwel vlak, na de cijferrapportage van woensdag, toen het aandeel na een volatiele dag twee procent prijs gaf. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 555,00 naar 605,00 euro, maar handhaafde de verkoopaanbeveling, omdat de hoge koers veel neerwaarts potentieel heeft. Albert Jellema wees erop dat het aandeel na vandaag wordt toegevoegd aan de wereldaandelenindex van MSCI. Dit zorgde niet voor een grote koerssprong bij het slot.

Aperam verloor 1 procent. De producent van roestvrij staal kreeg van KBC een koopadvies, nadat het koersdoel werd verhoogd van 29,00 naar 36,00 euro.

In de AScX steeg VolkerWessels 3,7 procent op goed ontvangen cijfers. De bouwer behaalde de eigen winstdoelstelling met een EBITDA-resultaat van 251 miljoen euro in 2018. Het uitblijven van verdere afwaarderingen op de zeesluis in IJmuiden en de verwachting van groei in het komende jaar waren voldoende voor de positieve marktreactie, zei Jellema.

Ajax steeg 0,7 procent op de lokale markt. De Amsterdamse voetbalclub boekte in de eerste helft van zijn boekjaar 2018/2019 meer winst dan een jaar eerder, omdat deelname aan de groepsfase van de Champions League zorgde voor een verdubbeling van de omzet, maar hogere spelerssalarissen en afschrijvingen op transfers beperkten de winstgroei.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.791 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 28, 2019 11:51 ET (16:51 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.