*

Nieuws Binnenland

Damrak start handelsweek in het groen door hoop op handelsdeal

maandag 4 maart 2019 08:05

Azië fors hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Het sentiment in Azië is vanochtend zeer positief, door opbeurende geluiden over het handelsfront, terwijl Wall Street vrijdagavond ook al winsten liet optekenen.

Futures op de AEX index wezen krap een uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent. Na weken van stijgingen kwam er afgelopen week nog een eind aan de rally op Beursplein 5, met een weekverlies van een half procent voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

Vanochtend schreef The Wall Street Journal dat Amerika en China in de afrondende fase van een handelsdeal zitten.

Beijing zou naar verluidt bereid zijn om importheffingen en andere restricties op Amerikaanse landbouwgoederen, chemieproducten, auto's en andere producten te verlagen. Washington zou daarnaast overwegen de meeste, of mogelijk zelfs alle heffingen die het sinds vorig jaar heeft ingesteld, te laten vallen, aldus de zakenkrant.

Vermoedelijk zullen de presidenten Donald Trump en Xi Jinping elkaar rond 27 maart ontmoeten en dan zal ook het definitieve akkoord kunnen worden getekend, is de verwachting. Wel zijn er nog altijd hordes om te nemen, aldus de krant, en ook is er vrees dat de thuisfronten wellicht vinden dat er te veel wordt weggegeven.

De Aziatische beurzen sorteerden vanochtend in ieder geval voor op een positieve uitkomst voor het einde van deze maand. Koploper was de Shanghai Composite met een winst van 2,6 procent, terwijl de beurzen in Tokio en Hong Kong ruim een procent aandikten.

Amerikaanse beleggers waren vrijdag al optimistisch gestemd over de voortgang van de handelsbesprekingen en de hoofdgraadmeter S&P 500 index koerste 0,7 procent hoger, ondanks de vrijgave van teleurstellende cijfers over de Amerikaanse industrie.

Zowel het Institute for Supply Management als Markit Economics, wisten uit hun onderzoeksgegevens te distilleren dat de groei van de economische activiteit in de Amerikaanse industrie in februari is afgenomen.

"Beide indices waren dramatisch lager dan de ramingen van analisten", stelde analist Connor Campbell van SpreadEx. "De cijfers zijn wel een stuk beter dan die in het Verenigd Koninkrijk, China en de eurozone. Maar ze vormen niettemin een bron van zorg", aldus Campbell.

Na de vrijgave van de tegenvallende industriecijfers zal morgen de aandacht verlegd worden naar de inkoopmanagersindices voor de dienstensector, die mondiaal worden vrijgegeven.

De zwakke economische data leidde tot druk op de olieprijzen. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot vrijdag met 2,5 procent flink lager. Vanochtend herstelde de future in de Aziatische handel licht, met enkele tienden van een procent.

Tesla stond daarnaast in New York met een daling 7,8 procent onder druk. De maker van elektrische voertuigen maakte bekend dat men zich wil gaan richten op de online verkoop van auto's. Hiermee kan de prijs voor de Model 3 omlaag naar 35.000 dollar. Marktanalisten zien de verwachte kostenbesparingen als positief, maar twijfelden over het retourbeleid voor het online kopen van een Tesla omdat de klant geen testrit kan maken.

Amazon klom juist, met 2 procent. Volgens The Wall Street Journal wil het internetbedrijf tientallen fysieke levensmiddelenwinkels in de VS openen. In Los Angeles zou de eerste winkel moeten komen. Het bedrijf nam eerder het supermarktbedrijf Whole Foods over.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1364.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld, terwijl het cijferseizoen grotendeels voorbij is. Deze week staan er in Amsterdam nog wel cijfers van onder meer Boskalis, Basic-Fit en Pharming geagendeerd.

Woensdag richten beleggers zich vooral op Amerika, met de fabrieksorders, de handelsbalans, het Beige Book van de Federal Reserve en het ADP banenrapport, dat vrijdag wordt gevolgd door het officiële banenrapport.

Donderdag is een 'eurodagje' met groeicijfers uit de eurozone en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Bedrijfsnieuws

Stern verkoopt Sternlease aan leasemaatschappij ALD Automotive voor 80 miljoen euro. Daarnaast sloot Stern een zevenjarige strategische partnerovereenkomst met de leasemaatschappij over het aanbrengen van leasecontracten en de levering van auto's en diensten door Stern.

Boskalis tekende met medeaandeelhouder Kotug International een intentieovereenkomst voor de verkoop van Kotug Smit Towage aan Boluda Group. Volgens de overeenkomst bedraagt de ondernemingswaarde van Kotug Smit Towage 300 miljoen euro. Boskalis verwacht voor zijn belang van vijftig procent in de joint venture circa 90 miljoen euro in contanten te ontvangen.

RBC verlaagde het advies voor Heineken van Outperform naar Sector Perform met een koersdoel van 86,00 euro, zo merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij op.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,7 procent tot 2.803,69 punten, de Dow Jones index eindigde 0,4 procent in de plus op 26.026,32 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 7.595,35 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 04, 2019 02:05 ET (07:05 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.