*

Nieuws Binnenland

Overnames in telecomsector tegenhouden als nationale veiligheid in geding is

dinsdag 5 maart 2019 15:24

Staatssecretaris wil meldplicht invoeren.

(ABM FN-Dow Jones) Overnames in de telecomsector worden verboden of teruggedraaid als nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen komen. Bijvoorbeeld als de dienstverlening onbetrouwbaar kan worden of uitval van voorzieningen dreigt. Dit staat in het wetsvoorstel ongewenste zeggenschap telecommunicatie van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat dat dinsdag is aangeboden aan de Tweede Kamer.

"Internet, dataverkeer en telefonie kunnen inmiddels worden gezien als basisbehoefte. Als deze voorzieningen op grote schaal uitvallen of onbetrouwbaar worden, leidt dat tot maatschappelijke onrust en economische schade. Het kabinet wil voorkomen dat onze nationale veiligheid geraakt kan worden door onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven. Daarom bescherm ik deze vitale sector tegen ongewenste zeggenschap. Dat doe ik door het invoeren van een meldplicht en de mogelijkheid om overnames te verbieden", aldus Keijzer in een toelichting.

Partijen die Nederlandse telecomvoorzieningen willen overnemen, moeten dit vooraf melden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In Europa is wettelijk vastgelegd dat ingrijpen bij overnames door de overheid alleen toegestaan is bij redenen van dwingend algemeen belang, bijvoorbeeld als de nationale veiligheid of openbare orde in het geding is.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 05, 2019 09:24 ET (14:24 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.