*

Nieuws Binnenland

STOCKWATCH 'TomTom heeft bestaansrecht naast Google'

woensdag 6 maart 2019 09:45

AMSTERDAM (AFN) - Voor navigatiedienstverlener TomTom resteren er nog de nodige kansen, ondanks het gegeven dat de Amerikaanse techreus Google zich steeds nadrukkelijker roert op de automotive-markt. Dat schrijven kenners van ING in een rapport. Ze wijzen op de recente contracten die TomTom bekendmaakte, voorafgaand aan de grote autobeurs in Genève.

TomTom sloot onder meer een overeenkomst met Nissan over navigatiesoftware voor de nieuwe Nissan Leaf. Daarmee heeft het bedrijf een nieuwe klant te pakken, benadrukt ING. De overeenkomst met de Japanners noemen de analisten niet geheel verrassend, aangezien Nissan-partner Renault al langere tijd met TomTom heult.

Ook de contractverlening met Volkswagen betekent goed nieuws voor het in Amsterdam genoteerde bedrijf, aldus de kenners. Volkswagen is een van de eigenaren van TomTom-concurrent HERE. Het TomTom-contract behelst alleen verkeersdiensten. Zo'n contract levert doorgaans minder op.

Verder benadrukt ING dat TomTom zelf weet te melden dat het met zijn HD Maps marktleider is. De technologie is essentieel voor auto's die deels zelfstandig rijden. Volgens ING wedden automakers doorgaans op meerdere paarden en daarmee liggen er genoeg kansen voor TomTom.

ING hanteert een koopadvies op TomTom met een koersdoel van 9,50 euro. Het aandeel TomTom noteerde woensdag omstreeks 09.40 uur 3 procent hoger op 7,60 euro.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)