*

Nieuws Binnenland

ECB kondigt nieuwe ronde stimulering aan

donderdag 7 maart 2019 14:19

Monetair beleid gehandhaafd maar forward guidance aangepast.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform de verwachting van de markt zijn monetaire beleid gehandhaafd maar verraste de markt door ook al een nieuwe ronde TLTRO's aan te kondigen. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

In 2011 startte de centrale bank zijn eerste ronde lange termijn herfinancieringsoperaties (LTRO's) om banken in de eurozone in staat te stellen staatsobligaties op te kopen. In 2014 volgden de doelgerichte lange termijn herfinancieringsoperaties, die banken goedkope financiering boden om zo leningen aan ondernemers en particulieren te verstrekken en de economie in de eurozone te stimuleren. De donderdag aangekondigde derde ronde TLTRO's moeten banken opnieuw goedkope financiering bieden. Deze tweejarige operaties starten in september 2019 en lopen tot maart 2021.

"Deze nieuwe stimuleringsoperaties helpen om gunstige kredietomstandigheden voor banken te waarborgen en voor een soepele overdracht van het monetaire beleid", aldus de ECB.

Markt verrast

"De ECB komt met vuurwerk", oordeelde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. Daarmee erkent de centrale bank dat de groei in de eurozone is vertraagd, volgens de marktanalist. Later vanmiddag komt de ECB met nieuwe groeiramingen. Vanochtend werd al bekend dat de groei in de eurozone in het vierde kwartaal van 2018 is blijven steken op 0,2 procent op kwartaalbasis. Dat was slechts een lichte opleving ten opzichte van de drie maanden ervoor, toen de groei uitkwam op 0,1 procent.

"Het ontwerp van de nieuwe TLTRO-IIIs is heel duidelijk gericht op het behouden van de huidige liquiditeit, en niet op het vergroten ervan. En de koppeling van de rentekosten van dit instrument aan de refinance rate geeft de ECB theoretisch nog altijd wel de optie om de rente te verhogen tijdens deze tweejarige TLTROs", zei marktanalist Bas van Geffen van Rabobank in een reactie.

Het muntpaar euro/dollar verhandelde donderdag rond het verschijnen van het rentebesluit stabiel op 1,1310. Kort daarna daalde de munt richting 1,1280.

Forward guidance aangepast

Het belangrijkste rentetarief bleef donderdag staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent.

De centrale bank zei in een toelichting dat de rente in elk geval tot en met eind 2019 op het huidige niveau blijft, en zo mogelijk langer om te zorgen dat de inflatie zich ontwikkelt richting het niveau van net onder de 2,0 procent die de centrale bank ambieert. De ECB wil dat deze prijsstabiliteit op de middellange termijn op een duurzaam niveau blijft.

Bij het vorige rentebesluit sprak de centrale bank nog over een huidige rentestand die tot zeker de zomer op het huidige niveau zou blijven. Met de aanpassing in de forward guidance donderdag, verschaft de ECB zich dus meer tijd tot de beleidsteugels weer strakker worden getrokken. Het betekent ook dat de rente onder de huidige voorzitter Mario Draghi niet zal worden verhoogd want zijn termijn loopt eind oktober af.

Rabobank hield wel rekening met een aanpassing van de forward guidance, maar pas in juni. "Dit is geen hele sterke verandering ten opzichte van de markt, want die had in principe juni 2020 pas een verhoging ingeprijsd (de markt let in de praktijk nu meer op de data dan op de datum). Toch heeft de verlenging van de guidance er voor gezorgd dat de marktverwachting inmiddels naar september 2020 verschoven is", aldus Van Geffen.

Eind vorig jaar stopte de ECB met het opkopen van obligaties. Wel blijft de centrale bank aflossingen op deze leningen herinvesteren, "en wel voor geruime tijd voorbij het moment waarop de Raad van Bestuur begint de basisrentetarieven van de ECB te verhogen en zolang als nodig om gunstige liquiditeitsomstandigheden te behouden net als een ruimte mate van monetaire stimulering.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 07, 2019 08:19 ET (13:19 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.