*

Nieuws Binnenland

ECB laat rente langer ongemoeid (4)

donderdag 7 maart 2019 15:08

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

FRANKFURT (AFN/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente tot zeker het einde van dit jaar op het huidige, zeer lage niveau. Dat besloot de centrale bank op zijn beleidsvergadering, als reactie op duidelijke signalen van een afzwakkende Europese economische groei. Eerder verklaarde de ECB dat de rente tot zeker na de zomer niet omhoog zou gaan.

ECB-president Mario Draghi zei in een verklaring dat de centrale bank de verwachtingen voor economische groei in de eurozone heeft verlaagd als gevolg van onder meer geopolitieke spanningen. Dit jaar gaat de ECB uit van een groei van 1,1 procent, waar eerder van 1,7 procent groei werd uitgegaan. Voor 2020 ging de groeiverwachting omlaag naar 1,6 procent, van 1,7 procent. De verwachte groei voor 2021 blijft op 1,5 procent.

Ook denkt de ECB dat de inflatie lager uitpakt dan eerder werd verwacht. Die gaat van 1,2 procent dit jaar naar 1,5 procent komend jaar en 1,6 procent in 2021. Eerder ging de ECB nog uit van inflatie van respectievelijk 1,6, 1,7 en 1,8 procent.

De kans op een recessie in de eurozone ziet Draghi als zeer klein. De arbeidsmarkt verbetert nog en de consumptie blijft sterk. Draghi denkt nog altijd dat de inflatie uitkomt op het gewenste niveau van net onder 2 procent. Het zal echter langer duren voor dat punt bereikt wordt.

Als de centrale bank tot het eind van het jaar geen renteverhogingen doorvoert, zou Draghi tijdens zijn gehele termijn geen renteverhogingen hebben doorgevoerd. De termijn van Draghi loopt eind oktober af. Hij werd president van de ECB in november 2011.

Verder besloot de ECB donderdag nog meer goedkope langer lopende leningen aan banken aan te bieden. Daarmee wil de centrale bank de financiƫle instellingen stimuleren om bedrijven en particulieren geld te lenen. De leningen worden vanaf september aangeboden tot en met maart 2021. Alle leningen hebben een looptijd van twee jaar.

De leencondities in de eurozone zijn volgens Draghi goed. Met de nieuwe goedkope leningen moet dat ook zo blijven. Een huidig programma van goedkope leningen loopt in juni af.

De herfinancieringsrente blijft 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar dus geld op toe.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)