*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Beurzen verder omlaag door groeizorgen

vrijdag 8 maart 2019 11:48

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen verloren vrijdag opnieuw terrein. De zorgen over een vertraging van de wereldwijde economie werden verder aangewakkerd door een forse daling van de Chinese export. Daarnaast waren beleggers in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent lager op 532,57 punten. De MidKap verloor bijna 1 procent tot 756,73 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,8 procent achteruit.

De export van China kelderde in februari met 20,7 procent. Dat is de sterkste daling in drie jaar tijd. Economen hadden gerekend op een daling van de uitvoer met 4,8 procent.

De banken bleven onder druk staan na de verlaging van de groeiverwachting door de Europese Centrale Bank (ECB) en het nieuwe pakket voor goedkope leningen aan banken. In Amsterdam verloren ING en ABN AMRO 2,7 en 2,8 procent. BNP Paribas zakte 1,6 procent in Parijs. Ook de Spaanse en Italiaanse banken werden opnieuw van de hand gedaan.

In Frankfurt daalden Deutsche Bank en Commerzbank 0,9 en 0,6 procent. Volgens het Duitse blad Focus praten de topbestuurders van de twee banken weer over een mogelijk samengaan van de financiële concerns.

Staalmaker ArcelorMittal was de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een min van 3,7 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield stond bovenaan met een plus van 1,6 procent. Bij de kleinere bedrijven daalde fietsenfabrikant Accell 0,5 procent na publicatie van de jaarcijfers. Automatiseerder Ctac, die ook met resultaten kwam, dikte 2,5 procent aan.

EssilorLuxottica raakte 5,5 procent kwijt in Milaan. De Frans-Italiaanse brillen- en lenzenreus heeft in het jaar van zijn fusie de omzet en winst licht zien dalen. Volkswagen zakte 2,6 procent. De autobouwer gaat naar verluidt op zijn thuisbasis in het Duitse Wolfsburg mogelijk 7000 banen schrappen.

De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1220 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper op 55,70 dollar. Brent zakte 1,8 procent in prijs tot 65,11 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)