*

Nieuws Binnenland

AEX niet blij met ECB verrassing -2-

vrijdag 8 maart 2019 20:30

Boskalis kon niet overtuigen met de jaarcijfers en leverde 6,7 procent in. De baggeraar kwam vooral met een tegenvallende outlook, oordeelde analist Martijn den Drijver van NIBC. Boskalis verwacht dat het EBITDA-niveau stabiel zal blijven, maar dat het overtreffen van de operationele nettowinst van 2018 lastig wordt. "Erg voorzichtig", oordeelde den Drijver. ING vond de winstontwikkeling tegenvallend, maar was wel positief over het orderboek.

De resultaten van TKH Group werden positief ontvangen maar het aandeel daalde toch 4,1 procent. NIBC, dat het koersdoel verlaagde, is naar eigen zeggen wat realistischer geworden over de EBITA-marges op lange termijn. NIBC mikte eerder nog op een marge van meer dan veertien procent, maar dit is inmiddels bijgesteld naar de bovenkant van de middellangetermijndoelstelling van 12 tot 13 procent.

Corbion deed het beter en steeg 1,1 procent. De omzet steeg afgelopen jaar licht terwijl het operationeel resultaat duidelijk afnam. De resultaten waren weinig spannend, terwijl de outlook voor de Biochemicals tak mager was, oordeelde ABN AMRO.

Bij de kleine fondsen steeg Ordina 8,8 procent tot 1,75 euro. Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten sprak zich positief uit over het aandeel. Schaaij verwacht dat er "als een bliksemschicht" een bod kan komen op Ordina en mikt op een koersdoel van 2,20 eu

Basic-Fit daalde 1,9 procent. Ook de uitbater van fitnessclubs kwam afgelopen week met cijfers. Het aantal lidmaatschappen steeg in 2018 met 21 procent, terwijl de omzet met 23 procent aantrok en het aantal clubs met 108 steeg tot 629. De nettowinst viel evenwel wat lager uit dan analisten vooraf hadden voorzien. Voor de rest waren de resultaten volgens Morgan Stanley in lijn met de verwachtingen.

Pharming verloor 13,8 procent na de jaarcijfers. De nettowinst over 2018 was 25,0 miljoen euro, wat volgens het bedrijf een nettomarge van 19 procent betekende en ruim hoger was dan de analistenverwachtingen. In 2017 leed Pharming nog een verlies van 76 miljoen euro. De omzet-ontwikkeling viel volgens analisten van IEX wat tegen door toenemende concurrentie van producten die wèl goedkeuring kregen als profylaxe behandeling van erfelijk angio-oedeem.

Het lokaal genoteerde Stern Groep won op weekbasis 7,4 procent. De automotive groep verkoopt Sternlease aan leasemaatschappij ALD Automotive voor 80 miljoen euro. Daarnaast sloot Stern een zevenjarige strategische partnerovereenkomst met de leasemaatschappij over het aanbrengen van leasecontracten en de levering van auto's en diensten door Stern. NIBC sprak van een "zeer positieve" deal.

Euronext zag op weekbasis nauwelijks beweging op het nieuws dat Nasdaq het bod op Oslo Børs VPS heeft verhoogd en de Noorse beurs dit bod aanbeveelt bij zijn aandeelhouders. Euronext liet weten dat het bedrijf van plan is het bod door te zetten, omdat men reeds een meerderheid van de aandelen van de Noorse beurs in handen heeft. Het aandeel daalde op weekbasis 0,4 procent.

Ajax zag de beurswaarde deze week met 8,1 procent toenemen. De Amsterdamse voetbalclub stuntte deze week in de Champions League door cuphouder Real Madrid uit te schakelen in de achtste finale van het toernooi. In het Bernabeu stadion wist Ajax de thuisnederlaag van 2-1 weg te poetsen door de Madrilenen met 1-4 te verslaan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 08, 2019 14:30 ET (19:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.