*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Brexit houdt Europese beurzen bezig

dinsdag 12 maart 2019 15:57

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs stond dinsdag in de middaghandel licht in de plus. Ook de andere Europese beurzen bleven dicht bij huis. Beleggers zijn in afwachting van de belangrijke stemming in het Britse parlement over de brexitdeal van premier Theresa May. Adyen zakte op Beursplein 5 nadat een groep aandeelhouders hun stukken van de hand deed.

De AEX-index noteerde halverwege de middagsessie 0,2 procent hoger op 536,21 punten. De MidKap bleef vrijwel vlak op 763,55 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,1 procent, die in Parijs ging 0,1 procent omhoog.

Londen steeg 0,1 procent. May heeft ,,wettelijk bindende garanties" over de regeling rond de Ierse grens gekregen van de EU. De juridische topadviseur van de Britse regering stelt echter dat er niet wezenlijk iets is veranderd. May hoopte met deze garanties haar brexitplan dinsdagavond alsnog door het Lagerhuis te krijgen, maar de belangrijke Noord-Ierse partij DUP liet al weten dat de toezeggingen niet afdoende zijn.

Adyen was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven met een min van ruim 5 procent. Een groep aandeelhouders van het betaalbedrijf heeft voor zo'n 1,5 miljard euro aan aandelen in de markt gezet. Volgens Adyen waren er geen bestuursleden of werknemers onder de verkopers. Analisten van KBC Securities verwachten meer van dergelijke verkooptransacties in de toekomst.

Postbezorger PostNL was koploper in de MidKap met een plus van 1,8 procent. Grootste stijger in de AEX was staalbedrijf ArcelorMittal met een winst van 1,9 procent. Telecomconcern KPN sloot de rij met een verlies van 0,7 procent nadat het bedrijf een last onder dwangsom kreeg opgelegd van de ACM.

BinckBank won 0,2 procent. Saxo Bank lanceerde het eerder aangekondigde overnamebod op de onlinebroker. Batenburg Techniek steeg 1,3 procent. De technisch dienstverlener wil zijn beursnotering beƫindigen. Het bedrijf, dat al voor meer dan 95 procent in handen is van VP Exploitatie, biedt 46 euro per aandeel inclusief dividend op alle uitstaande aandelen.

In Frankfurt zakten Deutsche Bank en Commerzbank tot 2,1 procent. De Duitse minister van Financiƫn bevestigde dat de twee grootste banken van Duitsland fusiegesprekken voeren. Reisconcern TUI verloor 2,1 procent nadat het bedrijf bekendmaakte al zijn vliegtuigen van het type Boeing 737 Max 8 voorlopig aan de grond te houden.

De euro was 1,1270 dollar waard, tegen 1,1228 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 57,36 dollar. Brent steeg 0,6 procent in prijs tot 66,97 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)