*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX vindt weg omhoog

woensdag 13 maart 2019 10:37

Aandacht gaat naar de Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft woensdag na een lagere opening toch de weg omhoog gevonden. Rond de klok van half elf koerste de AEX 0,4 procent op 537,32 punten.

Beleggers houden het nieuws omtrent de Brexit in de gaten, maar lijken de laatste ontwikkelingen van zich af te schudden. Dinsdag werd de Brexit-deal van de Britse premier Theresa May opnieuw weggestemd. Slechts 242 stemmen voor waren er, en 391 tegen. "Een tweede historische nederlaag [...] vernederend", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets.

"Het is de tweede keer dat ze een stemming met een enorme meerderheid verliest, maar ze blijft strijdvaardig", zo merkten economen van Rabobank op. "De druk neemt toe, maar ze is haar baan in elk geval nog niet verloren."

Vanavond staat de stemming over no-deal op de agenda. Het is de algemene verwachting dat deze met een ruime meerderheid wordt afgewezen, zeker omdat de ministers en parlementariƫrs niet gebonden zullen zijn aan de wil van de partij.

Morgen wordt er gestemd op een verlenging van Artikel 50. "Hier lijkt wel een meerderheid voor te zijn, maar het is cruciaal dat het Lagerhuis, inclusief Labour, laat weten wat voor Brexit het dan wel wil, voordat Theresa May met goed fatsoen naar Brussel kan afreizen voor de top van de Europese Raad van 21-22 maart", aldus de economen.

"De Britten gaan er namelijk gemakshalve vanuit dat de Europeanen instemmen met verlenging, maar als het niet duidelijk is waarom er verlengd gaat worden, kunnen ze nog van een koude kermis thuis komen."

"Kortom: de onzekerheid duurt voort en de soapserie wordt vervolgd", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Beleggers krijgen vandaag inzicht in onder meer cijfers over de industriƫle productie in de eurozone. Vanuit de Verenigde Staten komen data over de wekelijkse olievoorraden, de bouwuitgaven over januari en de producentenprijzen over februari.

De euro/dollar noteerde op 1,1296. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1295 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1267 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,6 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Altice Europe met 1,6 procent, gevold door AkzoNobel met 1,1 procent. AkzoNobel wil Jolanda Poots-Bijl benoemen tot lid van de raad van commissarissen.

ING vulde de top drie grootste stijgers aan met een winst van 0,7 procent.

Signify draagt de rode lantaarn met een verlies van 0,7 procent, gevolgd door Vopak en Unibail met verliezen van respectievelijk 0,6 procent en 0,5 procent.

In de Midcap was het Adyen dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 2,4 procent, gevolgd door Flow Traders met een winst van 1,5 procent. SBM Offshore steeg 1,1 procent. Air France-KLM gaf juist 0,9 procent prijs.

Onder de kleinere fondsen steeg Kendrion met 2,2 procent, terwijl ForFarmers maar liefst 7,1 procent daalde. Het veevoerbedrijf zag het onderliggende operationele resultaat in 2018 licht onder druk staan, ondanks de bijdrage van acquisities en verwacht dat deze daling zich in sterke mate laat zien in de eerste helft van 2019. De kostenbesparing voor de periode 2019-2020 van 10 miljoen euro werd door KBC Securities wel verwelkomd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 13, 2019 05:37 ET (09:37 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.