*

Nieuws Binnenland

Damrak kleurt groen

woensdag 13 maart 2019 17:49

Wachten op volgende Brexit stemming.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger geëindigd, in afwachting van de stemming vanavond in het Britse Lagerhuis over een no-deal Brexit. De AEX sloot 0,7 procent hoger op 539,26 punten. De AMX won 1,0 procent en de AScX steeg 0,2 procent.

Het Damrak kon zich optrekken aan een groen gekleurd Wall Street en een mooie plus voor zwaargewicht Royal Dutch Shell, dat profiteerde van een hogere olieprijs.

De meeste aandacht ging woensdag opnieuw uit naar Brexit. Vanavond stemt het Lagerhuis over de vraag, of men het acceptabel vindt om de EU wanordelijk te verlaten, zonder akkoord, nadat het Brexit-plan van premier Theresa May dinsdag met een ruime meerderheid werd weggestemd. De verwachting is dat ook het no-deal scenario wordt verworpen door het Britse parlement. Dan wordt er donderdag naar verwachting gestemd over een verlenging van Artikel 50 met drie maanden.

"May moet daarvoor toestemming vragen bij de EU. Brussel is echter klaar met het VK, het geduld begint op te raken", volgens online broker Lynx.

"Mocht er een harde Brexit komen, dan zullen we ongetwijfeld weer een harde afstraffing zien en die correctie zal dan net als de vorige keer plaatsvinden in de meer cyclische aandelen en met name financials", verwacht beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx, Vervolgens zou juist weer een sterk herstel kunnen optreden, denkt Bos.

Als het Lagerhuis donderdag kiest voor uitstel, verwacht investment manager Simon Wiersma van ING dat de EU daarmee toch akkoord zal gaan, omdat niemand op een harde Brexit zit te wachten.

Het Britse pond zat woensdag in de lift, in afwachting van de no-deal stemming. De munt werd verhandeld op 1,3210 dollar, ruim een procent meer dan een dag eerder.

Verder presenteerde de Britse minister van Financiën Philip Hammond woensdag zijn voorjaarsnota. Daaruit bleek dat de economische groei in het Verenigd Koninkrijk dit jaar lager uitkomt dan eerder verwacht, maar de komende jaren weer wat sterker aantrekt.

Hammond waarschuwde woensdag ook dat wanneer het VK zonder Brexit-deal uit de Europese Unie vertrekt, de economie mogelijk zal verzwakken. De Britse voorjaarsnota heeft verder meer financiële ruimte ingebouwd voor de gevolgen van een no-deal. Dat bedrag lag in oktober nog op 15,4 miljard Britse pond en nu op 26,6 miljard pond.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de industriële productie in de eurozone in januari harder is gestegen dan verwacht. De stijging van 1,4 procent op maandbasis was boven de verwachting van 1,0 procent. In december daalde de industriële productie in de eurozone nog met 0,9 procent.

Verder stegen de Amerikaanse producentenprijzen in februari licht op maandbasis. De Amerikaanse bouwuitgaven stegen in januari sterker dan was voorzien. De orders voor duurzame goederen, een belangrijke indicator voor de kracht van de economie, stegen in januari met 0,4 procent, waar een daling was voorzien. "Een mooie verrassing", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

De euro noteerde rond het Europese slot op 1,1305 dollar. Woensdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,1284.

De olieprijs steeg 1,5 procent tot 57,71 dollar. De Amerikaanse olievoorraden bleken afgelopen week gedaald, net als de benzinevoorraden.

Stijgers en dalers

De kleur groen domineerde woensdag in de AEX. Koploper was Altice Europe, dat 3,7 procent steeg. ING Groep deed het ook goed met een winst van 1,4 procent, ondanks een koersdoelverlaging bij JPMorgan. Zwaargewicht Royal Dutch Shell trok zich op aan de hogere olieprijs en sloot 1,5 procent in de plus.

Het handjevol dalers hield de schade zeer beperkt. Vopak verloor 0,2 procent en was daarmee de grootste daler in de hoofdindex.

In de Midcap wist fintechbedrijf Adyen de koersval van bijna 5 procent op maandag ruimschoots goed te maken. Dinsdag herstelde het aandeel met een plus van 6,4 procent. SBM Offshore steeg 2,6 procent en Fugro won 1,8 procent.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Besi maar het aandeel verloor toch 0,7 procent en was daarmee de sterkste daler in de AMX. Ondanks alle onzekerheid in de markt slaagt Besi er volgens de analisten van Berenberg in om de kosten "uitstekend" onder controle te houden. "We zijn nu optimistischer over de marges op de lange termijn", aldus de analisten. Wel waarschuwde de zakenbank dat het lopende eerste kwartaal nog zwak zal zijn. Daarvoor had het bedrijf zelf eerder ook al gewaarschuwd.

Onder de kleine fondsen was ForFarmers uit de gratie na het vrijgeven van de jaarcijfers. Het veevoerbedrijf zag het onderliggende operationele resultaat in 2018 licht onder druk staan, ondanks de bijdrage van acquisities. ForFarmers verwacht dat deze daling zich in sterke mate laat zien in de eerste helft van 2019. Analisten van Kepler Cheuvreux rekenen vanaf het tweede kwartaal van dit jaar op meer genormaliseerde omstandigheden. KBC Securities vind vooral de aangekondigde kostenbesparing van 10 miljoen euro tussen 2019/2020 positief. Het aandeel verloor woensdag 9,7 procent.

B&S Group en Alfen voerden de lijst met AScX-stijgers aan en eindigden respectievelijk 4,3 en 5,6 procent in de plus. Lokaal deed AND het goed, met een stijging van liefst 18,2 procent. Brill leverde juist 3,5 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurzen was de stemming op Wall Street positief. De Dow Jones index steeg 0,6 procent, de S&P 500 index won 0,8 procent en de Nasdaq noteerde 0,9 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 13, 2019 12:49 ET (16:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.