*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak vindt weg omhoog

donderdag 14 maart 2019 10:23

Oliewaarden helpen AEX omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag gedurende de ochtend verder gestegen. Rond half elf koerste de AEX 0,8 procent hoger op 543,67 punten.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij werden de winsten in Amsterdam deels gedragen door de oliewaarden, na een stijging van de olieprijs. Woensdag bleek er sprake van een onverwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden. Onder meer indexzwaargewicht Royal Duch Shell schreef 1,3 procent bij. "Deze koerswinst trekt de AEX omhoog", aldus Schutte, al merkte de beleggingsadviseur dat de winsten sowieso breedgedragen waren.

Verder merkte Schutte op dat de volumes laag waren en dat het Britse pond wat opveerde, op de verwachting van een mogelijk uitstel van de Brexit-datum. Hierover wordt vanavond gestemd. "Hier en daar signaleer ik enige brexitmoeheid", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Duitse instituut voor economisch onderzoek Ifo de groeiraming voor de Duitse economie voor dit jaar heeft verlaagd. Ifo gaat voor 2019 inmiddels uit van een groei van de Duitse economie van 0,6 procent, tegen een eerdere groeiraming van 1,1 procent. Voor 2020 lag de groeitaxatie aanvankelijk op 1,6 procent, maar deze wordt nu verhoogd naar een groei met 1,8 procent.

Verder liepen de Duitse en Franse inflatie licht op in februari.

Naast de stemming voor uitstel van de Brexit-datum hebben beleggers vandaag ook oog voor inflatiecijfers uit de eurozone, de nieuwe Amerikaanse woningverkopen en het maandrapport van de OPEC.

De euro/dollar noteerde op 1,1320. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1304 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1305 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,5 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gingen RELX en Altice Europa aan kop met winsten tot 2,2 procent. DSM maakt een pas op de plaats. Het speciaalchemiebedrijf gaat op 1 april een inkoopprogramma van eigen aandelen starten met een omvang van 1 miljard euro.

In de AMX won PostNL 1,7 procent, terwijl chiptoeleverancier Besi juist 1,5 procent inleverde. Ook sectorgenoot ASMI verloor 0,5 procent.

Onder de kleinere aandelen werden de cijfers van Hunter Douglas beloond met een stijging van 3,0 procent. De producent van raambekleding en bouwproducten boekte over 2018 een operationeel resultaat (EBITDA) van 465,3 miljoen dollar, een stijging met 19,4 procent op jaarbasis. Dit resultaat vloeide voort uit een omzet over het boekjaar van 3.634 miljoen dollar, een plus van 12,7 procent.

Wessanen en Lucas Bols wonnen daarnaast 1,9 tot 2,8 procent.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec verloor 6,9 procent. De dienstverlener op het gebied van micro- en opto-electronica schreef in 2018 zwarte cijfers, maar de eerder gemelde omzetgroei viel wel iets lager uit en ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten wat getemperd. NIBC sprak van tegenvallende cijfers.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 14, 2019 05:23 ET (09:23 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.