*

Nieuws Binnenland

Koerssprong Wessanen op groen Damrak

vrijdag 15 maart 2019 17:49

AMSTERDAM (AFN) - Wessanen was vrijdag met afstand de sterkste stijger op het Damrak. Het natuurvoedingsbedrijf staat nadrukkelijk in de belangstelling van een consortium onder leiding van investeerder PAI Partners, dat Wessanen wil inlijven. Het sentiment op de Europese beurzen was positief, geholpen door de hoop onder beleggers op uitstel van de brexit.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een winst van 1,5 procent op 552,18 punten. De MidKap klom 0,3 procent, tot 775,68 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 1 procent.

De FTSE-index in Londen sloot 0,6 procent hoger. Het Britse Lagerhuis nam donderdagavond een motie aan om de brexitdeadline te verlengen. Het is nu aan de EU-leiders van de 27 andere lidstaten om unaniem in te stemmen met het verzoek tot uitstel van de huidige deadline van 29 maart.

Wessanen wint

Wessanen steeg bijna 20 procent tot 11,87 euro bij de kleinere bedrijven in Amsterdam. Het consortium onder leiding van PAI Partners heeft circa 880 miljoen euro over voor Wessanen. Dat komt neer op 11,50 euro per aandeel. Volgens kenners is er ruimte voor een hoger bod op het natuurvoedingsbedrijf. Het aandeel Wessanen sloot donderdag al 5 procent hoger.

Koploper bij de hoofdfondsen in Amsterdam was kabel- en telecombedrijf Altice Europe met een winst van 4,9 procent. Ook chipmachinemaker ASML (plus 4,7 procent) deed het goed. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van 1,6 procent. Tankopslagbedrijf Vopak (min 0,3 procent) was de enige andere zakker in de AEX.

Wirecard onderuit

Het Duitse fintech-bedrijf Wirecard kelderde bijna 9 procent in Frankfurt na een adviesverlaging door Citi. Hennes & Mauritz (H&M) zakte bijna 5 procent in Stockholm na tegenvallende omzetcijfers over het eerste kwartaal. In Brussel won Greenyard dik 6 procent. Het Belgische groenten- en fruitconcern gaat dit jaar tot 422 banen schrappen als onderdeel van een reorganisatie om de resultaten te verbeteren en kosten te besparen.

De euro was 1,1317 dollar waard, tegen 1,1301 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 58,52 dollar. Brent kostte 0,5 procent minder op 66,93 dollar per vat.