*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen overwegend lager rond middaguur

woensdag 20 maart 2019 11:57

Markt wacht op Amerikaanse rentebesluit.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag overwegend lager na de recent opgelopen koersen van de toonaangevende indices en in afwachting van het rentebesluit in de Verenigde Staten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een verlies van 0,4 procent op 382,80 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 1,2 procent naar 11.649,70 punten. De Franse CAC 40 noteerde onveranderd met een stand van 5.424,72 punten. De Britse FTSE 100 won woensdag 0,5 procent op 7.330,01 punten.

De markt wacht woensdag op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat vanavond bekend wordt gemaakt. Er wordt geen wijziging in het belangrijkste rentetarief voorzien. De Fed komt om 19.00 uur Nederlandse tijd met zijn rentebesluit en de economische ramingen naar buiten.

Amerika en China hebben een nieuwe ronde van onderhandelingen gepland om eind april tot een handelsakkoord te komen.

Rondom de Brexit-perspectief is nu het meest waarschijnlijke scenario dat de Britse premier Theresa May de voorkeur heeft voor kort uitstel van de datum van vertrek uit de Europese Unie. Het lijkt er op dat May opteert voor een uitstel tot 30 juni. De EU komt deze week bijeen voor een top en neemt dan een besluit over het Britse verzoek om uitstel van de vertrekdatum van 29 maart, een besluit dat unaniem moet zijn.

De Duitse producentenprijzen kwamen over februari op jaarbasis 2,6 procent hoger uit, terwijl op maandbasis de prijzen met 0,1 procent daalden. Daarmee was de trend op jaarbasis ten opzichte van een maand eerder stabiel.

De Britse variant liet over februari een lichte versnelling in de prijsstijging zien van 21, procent op jaarbasis in de eerste maand van dit jaar naar 2,2 procent in februari. Op maandbasis was het beeld identiek: een lichte versnelling in februari in de prijsontwikkeling.

De consumentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk weken niet van dit beeld af. Zowel op maand- als op jaarbasis liepen de prijzen iets meer op dan in januari werd gemeten.

Woensdag is de macro-economische agenda voor de Verenigde Staten alleen gevuld met de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigt op 16 maart. Hiervoor wordt een stijging met 800.000 vaten olie voorzien tegen een afname met 3,9 miljoen vaten een week ervoor. Olie noteerde woensdag lager. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het rood op 58,91 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 67,47 dollar moest worden neergeteld, een daling van 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1352 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1343 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1354 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Bayer verloor woensdag 13,0 procent, nadat een Amerikaanse jury heeft geoordeeld dat Roundup kanker heeft veroorzaakt bij iemand die met het gewasbestrijdingsmiddel werkte. Bayer meldde in een verklaring teleurgesteld te zijn over het besluit van de jury. "We blijven ervan overtuigd dat de wetenschap bevestigt dat op glyfosaat gebaseerde gewasbestrijdingsmiddelen geen kanker veroorzaken", zei Bayer. Een tweede zaak moet nu de aansprakelijkheid bepalen.

BMW gaf woensdag aan dat het voor 2019 een marge voor het bedrijfsresultaat (EBIT) voorziet die ligt tussen de 6 en 8 procent. Tegelijkertijd verwacht de Duitse autobouwer een eerste jaarhelft die nog zwak kan uitpakken, maar een tweede helft van 2019 die een gunstiger verloop kent. In een poging de winstgevendheid te verbeteren breidt de autofabrikant zijn kostenbesparingsplan uit. De autofabrikant wil per 2022 in totaal 12 miljard euro bespaard hebben. De koers van het aandeel BMW noteerde woensdag 4,8 procent lager. Ook concurrenten Daimler en Volkswagen leverden in.

Kingfisher meldde woensdag circa een halvering van de winst voor belasting over het afgelopen boekjaar, dat op 31 januari van dit jaar eindigde. De Britse doe-het-zelf-keten handhaafde het dividend. Kingfisher is tevens begonnen met de sollicitatieprocedure voor een nieuwe CEO, ter vervanging van Veronique Laury. De koers van het aandeel moest woensdag 1,9 procent prijsgeven.

M├╝nchener R├╝ckversicherungs-Gesellschaft, dinsdag nabeurs met cijfers, verwacht voor 2019 en 2020 een verdere stijging van de winstgevendheid. Voor dit jaar wordt gemikt op een stijging van de winst naar 2,5 miljard euro. Het bedrijf stelde een stijging van het dividend voor naar 9,25 euro per aandeel. De koers daalde met 1,8 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

De Dow Jones index daalde dinsdag 0,1 procent naar 25.887,38 punten, de breder samengestelde S&P 500 index eindigde fractioneel lager op 2.832,57 punten en techbeurs Nasdaq won 0,1 procent op 7.723,95 punten. Eerder op de dag noteerde Wall Street nog duidelijke plussen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 20, 2019 06:57 ET (10:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.