*

Nieuws Binnenland

Rente Duitse 10-jaarsleningen onder nulpunt (2)

vrijdag 22 maart 2019 11:03

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

AMSTERDAM (AFN) - De rente op tienjarige Duitse staatsleningen is vrijdagochtend voor het eerst in meer dan twee jaar tijd onder de 0 procent gedoken. Beleggers zijn op zoek naar veilige havens na tegenvallende Duitse industriecijfers en een onverwachte krimp van de economische bedrijvigheid in Frankrijk. Daarnaast is de algehele stemming op de financiƫle markten terughoudend door aanhoudende handelsspanningen, onzekerheid over brexit en de voorzichtige houding van de centrale banken.

Duits staatspapier geldt als een betrekkelijk risicoarme belegging en is dus in trek. De waarde en de rente van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

Een negatieve rente betekent dat beleggers bereid zelfs zijn iets toe te leggen op hun investering. Bij Duitse tienjaarsleningen kwam dat laatst in 2016 voor, toen de rente voor het eerst in geschiedenis onder de nulpunt dook.

De rente op staatsleningen daalt al gestaag sinds oktober afgelopen jaar. De vooruitzichten voor de wereldeconomie werden in deze periode steeds somberder. Bij zijn meest recente vergadering besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente langer op het recordlage niveau te houden en stelde de ramingen voor groei en inflatie neerwaarts bij. De Europese economie staat er zwakker voor, mede door bijvoorbeeld de naderende brexit en de politieke instabiliteit in Italiƫ. Ook aan de andere kant van de oceaan leven de zorgen over de tragere economische groei.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)