*

Nieuws Binnenland

Rente Duitse 10-jaarsleningen onder nulpunt (3)

vrijdag 22 maart 2019 13:55

N i e u w bericht, meer informatie na 4e alinea

AMSTERDAM (AFN) - De rente op tienjarige Duitse staatsleningen is vrijdagochtend voor het eerst in meer dan twee jaar tijd onder de 0 procent gedoken. Beleggers zijn op zoek naar veilige havens na tegenvallende Duitse industriecijfers en een onverwachte krimp van de economische bedrijvigheid in Frankrijk. Daarnaast is de algehele stemming op de financiƫle markten terughoudend door aanhoudende handelsspanningen, onzekerheid over brexit en de voorzichtige houding van de centrale banken.

Duits staatspapier geldt als een betrekkelijk risicoarme belegging en is dus in trek. De waarde en de rente van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

Een negatieve rente betekent dat beleggers bereid zijn zelfs iets toe te leggen op hun investering. Bij Duitse tienjaarsleningen kwam dat ook in 2016 voor, toen de rente voor het eerst in de geschiedenis onder het nulpunt dook.

De rente op staatsleningen daalt al sinds oktober gestaag. De vooruitzichten voor de wereldeconomie werden in deze periode steeds somberder. Bij zijn meest recente vergadering besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente langer op het historisch lage niveau te houden en stelde de ramingen voor groei en inflatie neerwaarts bij. De Europese economie staat er zwakker voor, mede door bijvoorbeeld de naderende brexit en de politieke instabiliteit in Italiƫ. Ook aan de andere kant van de oceaan leven de zorgen over de tragere economische groei.

De rente op tienjarige Nederlandse staatsleningen is ook aan het flirten met de nulgrens, na de tegenvallende macrodata. Omstreeks 14.00 uur stond de rente op 0,09 procent. Vorige keer dat de rente zo laag stond, was in oktober 2016. In datzelfde jaar werd ook het laagste punt ooit gemeten van min 0,026 procent.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)