*

Nieuws Binnenland

Tienjarige rente nadert nulpunt

woensdag 27 maart 2019 16:46

Zorgen over Italiaanse begroting.

(ABM FN-Dow Jones) De rente op tienjarige Nederlandse staatsleningen is woensdag een stuk dichter bij nul gekomen en lijkt daarmee de negatieve rente op Duitse staatsleningen achterna te gaan.

Woensdagochtend voor het openen van de Europese aandelenbeurzen stonden tienjarige Nederlandse staatsleningen nog op een rendement van 0,082 procent. In de namiddag was dit nog maar 0,018 procent.

"Het vriespunt nadert", zei beursanalist Corné van Zeijl van Actiam. Volgens hem staan de rendementen op veilige geachte landen als Nederland en Duitsland onder druk omdat beleggers zich zorgen maken over het Italiaanse begrotingstekort, dat toch meer dreigt te gaan afwijken van de Europese normen nu het land in recessie verkeert.

Het rendement op tienjarige Duitse staatsleningen zakte van 0,014 procent negatief tot 0,087 procent negatief. Italiaanse tienjarig staatspapier zag het rendement in de namiddag oplopen tot 2,54 procent van 2,47 procent in de ochtendhandel.

Ook de rente op Amerikaanse staatsleningen stond onder druk, wat wijst op aanhoudende zorgen over de gezondheid van de wereldeconomie. De tienjarige rente daalde van 2,418 procent dinsdag tot 2,374 procent.

Aandelenbeurzen verloren vorige week terrein nadat er voor het eerst in meer dan tien jaar een inversie van de rentecurve plaatsvond: het rendement op driemaandsobligaties was hoger dan dat van tienjaarsleningen.

Op de Europese aandelenmarkten waren banken in trek, nadat president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank erop hintte dat de centrale bank zich zorgen begint te maken over de gevolgen van een negatieve depositorente voor banken, en daar mogelijk aan wil sleutelen. Het Italiaanse UniCredit werd 5 procent meer waard en Commerzbank, dat veel Italiaanse leningen heeft, steeg zelfs 7 procent, waarna een deel van de winst werd ingeleverd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 27, 2019 11:46 ET (15:46 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.