*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: bescheiden winst in Amsterdam

donderdag 28 maart 2019 11:01

Grote bewegingen op de lokale markt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 545,50 punten.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer merkte op dat beleggers naar richting zoeken. Zij wachten volgens Nijkamp vooral op de komende kwartaalcijfers, die over enkele weken weer verschijnen. "De verwachting is dat bedrijven minder goed gepresteerd hebben dan in de laatste kwartalen, maar in welke mate is de vraag", aldus de vermogensbeheerder.

Nijkamp wees verder op de onzekerheden die nog boven de markt hangen, met in het bijzonder de Brexit. Gisteravond vond er een Lagerhuisstemming plaats in Londen over de verschillende Brexit-opties. Geen enkele van de acht ingediende voorstellen voor alternatieven haalde een meerderheid.

"De politieke chaos is daarmee compleet, terwijl [Theresa] May zelfs heeft aangeboden om af te treden als 'haar' deal toch zou worden aangenomen", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. "Maar ook dit offer lijkt niet voldoende om een meerderheid in het Lagerhuis te krijgen, tenminste nu nog niet."

Ook wees Nijkamp van Fintessa op het aanhoudende vraagstuk waar het heen gaat met de mondiale economie en wat er uit de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten rolt. "Momenteel houden de pessimisten en de optimisten elkaar in balans", aldus Nijkamp, daarbij wijzend op de zijwaarts bewegende beurzen.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in het consumentenvertrouwen en het economisch sentiment over maart in de eurozone. Vanuit Duitsland verschijnen er inflatiecijfers, terwijl in de Verenigde Staten groeicijfers op de agenda staan. Vanochtend werd al bekend dat het producentenvertrouwen in de Nederlandse industrie in maart grofweg stabiel is gebleven.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1256. De olieprijzen daalden tot 0,2 procent.

Stijgers en dalers

In de AEX bewogen alle aandelen binnen een bandbreedte van ruim een procent ten opzichte van het slot van woensdag, met uitzondering van uitzender Randstad, dat ex-dividend noteerde en daardoor 3,5 procent prijs gaf. Koploper in de AEX bleek Galapagos met een winst van 1,2 procent.

In de AMX won Alice 2,1 procent. Altice rondde de verkoop van een belang van 49,99 procent in zijn dochterbedrijf SFR Fibre to the Home af. Nabeurs komt de kabelaar met de jaarcijfers. Takeaway.com won daarnaast 1,7 procent. De maaltijdbezorger liet weten een flinke loonsverhoging door te voeren voor haar bestuurders. Aandeelhouders kunnen hier op 14 mei over stemmen.

Arcadis verloor 1,4 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau heeft een meerderheidsbelang genomen in het Britse EAMS Group. Kepler Cheuvreux sprak van een interessante overname voor de lange termijn, maar de directe impact van de aankoop blijft vermoedelijk beperkt. Kepler denkt dat EAMS een omzet realiseert van circa 10 miljoen euro en dat Arcadis voor het belang minder dan één keer de omzet heeft betaald.

Onder de kleinere aandelen won Ordina 1,0 procent. Wessanen verloor juist 1,2 procent op 10,95 euro, terwijl er een indicatief overnamebod ligt van PAI Partners van 11,50 euro per aandeel.

Het lokaal genoteerde aandeel AND International daalde 9,7 procent na het openen van de boeken, terwijl DPA juist 8,8 procent won na het publiceren van jaarcijfers. DPA zag de omzet en winstgevendheid in 2018 oplopen, terwijl AND juist minder omzet behaalde. CEO Thierry Jaccoud sprak van een "overgangsjaar" voor AND.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 28, 2019 06:01 ET (10:01 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.