*

Nieuws Binnenland

Stevige omzetwaarschuwing Osram (2)

donderdag 28 maart 2019 16:41

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MÜNCHEN (AFN) - Het Duitse verlichtingsbedrijf Osram Licht snijdt fors in zijn omzetverwachting voor het lopende gebroken boekjaar, onder aanhoudende druk van moeilijke marktomstandigheden. Op de beurs van Frankfurt ging het aandeel Osram hard onderuit. Ook de Nederlandse branchegenoot Signify leverde duidelijk in op Beursplein 5.

Osram gaf aan dat nu voor dit lopende boekjaar wordt gerekend op een daling van de vergelijkbare omzet met 11 tot 14 procent. Eerder rekende de onderneming nog op een vlakke tot licht hogere omzet. Topman Olaf Berlien waarschuwde eerder deze maand al dat het moeilijk zou worden om de doelstellingen te halen, waarbij hij wees op de steeds zwakkere economische omstandigheden. Osram verlaagde ook zijn prognoses voor de winstmarge en vrije kasstroom.

Het aandeel Osram kelderde donderdagmiddag tot wel 12 procent in Frankfurt. Daarmee bereikte de koers het laagste niveau in meer dan vijf maanden. Signify ging meer dan 3 procent onderuit in de MidKap.

Osram verkeert al langer in zwaar weer en stelde meerdere malen zijn verwachtingen naar beneden bij. Het bedrijf uit München kampt met een zwakkere vraag vanuit de auto-industrie en druk op de verkoop van conventionele lampen door de overgang naar led-verlichting en bij mobiele apparaten. Volgens Osram geldt dat vooral voor China, waardoor de voorraden in dat land sterk groeien.

Om de tegenwind het hoofd te bieden, werkt Osram aan verschillende manieren om de kosten te verlagen. Daarbij mikt het concern op een structurele verlaging van de jaarlijkse kosten met meer dan 200 miljoen euro in het boekjaar 2021.

In februari werd nog bekend dat Osram in gesprek was met investeerders Bain Capital en Carlyle Group over een overname.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)