*

Nieuws Binnenland

Osram onderuit na nieuwe winstwaarschuwing

donderdag 28 maart 2019 16:54

Aandeel daalt 12 procent.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Osram Licht ging donderdag flink onderuit nadat de Duitse lampenfabrikant opnieuw een winstwaarschuwing gaf voor het lopende boekjaar.

Het aandeel verloor bijna 12 procent.

Als een verrassing komt het bericht niet. Vorige week meldden diverse media al dat topman Olaf Berlien van het bedrijf uit M√ľnchen twijfelde of zijn onderneming de jaardoelen zou halen.

Osram ziet een aanhoudende zwakte in bepaalde sectoren waarin het actief is, waaronder bij automotive, mobiele telefonie en algemene verlichting.

Dit betekent dat de omzet in het lopende boekjaar 2019 vermoedelijk met 11 tot 14 procent terugloopt. Eerder rekende de sectorgenoot van Signofy nog op een vlakke tot licht hogere omzetontwikkeling ten opzichte van het vorige boekjaar, mits de orders flink zouden toenemen.

Volgens Osram is er echter weinig verbeterd en zit dat er de rest van het lopende jaar ook niet in.

Ook de winstontwikkeling staat de rest van het jaar onder druk, iets dat vermoedelijk resulteert in een aangepaste EBITDA-marge van de 8 tot 10 procent. Eerder werd nog gerekend op een marge van 12 tot 14 procent.

Verder rekent Osram, dat ook geraakt wordt door de algemene mondiale groeivertraging, op een negatieve kasstroom van 50 miljoen tot 150 miljoen euro. Aanvankelijk ging het bedrijf nog uit van een positieve kasstroom.

Kosten besparen

In het huidige tweede kwartaal daalt de omzet vermoedelijk met 15 procent op jaarbasis, nadat in het eerste kwartaal al sprake was van een omzetdaling van bijna 12 procent.

Osram hoopt de problemen aan te pakken door onder andere in de kosten te snijden. Die moeten tegen het boekjaar 2021 jaarlijks 200 miljoen euro lager uitkomen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 28, 2019 11:54 ET (15:54 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.