*

Nieuws Binnenland

Damrak sluit lager

donderdag 28 maart 2019 17:59

Pessimisme zet niet stevig door.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten na een dag zonder veel richting.

De AEX daalde 0,3 procent tot 543,71 punten. De Midkap en AScX eindigden beide 0,1 procent lager.

Het was een markt die zich zijwaarts bewoog, zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger. In de middag trok de markt zich tijdelijk wat op aan de opening van Wall Street.

"Je zou kunnen zeggen dat de 'Powell put' een bodem onder de markt heeft gelegd", zei Zwanenburg. Eerdere vrees voor meer renteverhogingen in de VS is inmiddels geheel uit de markt verdwenen, na een recente versoepeling in de monetaire taal van de voorzitter van de Federal Reserve.

In Europa is er overigens net zo goed een 'Draghi put', dacht Zwanenburg. Ook de ECB-president kondigde aan de rente langer laag te houden, gezien de onrust over een vertragende wereldeconomie.

Toch is het sentiment in Europa slechter, en veel beleggers halen er hun beleggingen weg, na het sterke herstel in het eerste kwartaal, zei de beleggingsstrateeg: er is hier minder groei dan in de VS, minder innovatieve bedrijven. Ook stroomt er weer geld naar opkomende markten.

Een inversie van de rentecurve in de VS bracht afgelopen week weer recessievrees de kop opsteken, zei Zwanenburg, maar dat heeft zich niet doorgezet. Sombere signalen over de Duitse economie, die lijdt onder dalende export naar China, zouden inmiddels weer zijn getemperd door signalen van herstel in China. Net als in de VS voorziet Zwanenburg ook in Europa geen recessie.

Teleurstellende Duitse inflatiecijfers drukten op de euro. De Duitse inflatie daalde in maart tot 1,3 procent, van 1,5 procent in februari. Deze tegenvaller bevestigde de zwakke consumptie in de grootste economie van de eurozone. Die inflatiecijfers vallen al een hele tijd dan verwacht uit, volgens Zwanenburg.

's Ochtends bleek het economisch sentiment in de eurozone in maart te zijn gedaald, volgens definitieve cijfers.

Amerikaanse economische cijfers braken geen potten. De Amerikaanse economie bleek zoals verwacht te zijn gegroeid met 2,2 procent in het vierde kwartaal. De neerwaartse bijstelling kwam niet als een verrassing. In het derde kwartaal was de geannualiseerde groei nog 3,4 procent.

De aanstaande huizenverkopen in de VS daalden licht in februari, met 1 procent. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 5.000 tot 211.000, waar economen vooraf rekenden op 220.000.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1223.

De olieprijzen daalden tot 1,1 procent. De Amerikaanse president Trump tweette donderdag weer eens dat de olieprijzen te hoog zijn en riep de OPEC op de output te verhogen om zo de prijzen te drukken.

Stijgers en dalers

In de AEX bewogen de meeste aandelen minder dan anderhalf procent ten opzichte van het slot van woensdag, behalve uitzender Randstad, dat ex-dividend noteerde en daardoor 3,5 procent prijs gaf.

Galapagos won 0,6 procent. De spanning bij beleggers over de langverwachte testresultaten van filgotinib is enorm, zei analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen. De onderzoeksresultaten worden spoedig verwacht.

ING eindigde 0,9 procent lager. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gaat het betalingsverkeer van de ministeries en rijksdiensten opnieuw aanbesteden, waardoor ING zijn contract als huisbankier van de overheid kan kwijtraken.

Unilever eindigde nagenoeg vlak. Het concern start een online advertentiebureau. Het bedrijf wil zeker weten dat echte mensen zijn advertenties bekijken, en geen bots. Bloomberg meldde dat Unilever zich heeft gemengd in de biedingsstrijd om het onderdeel van Nestlé dat huidverzorgingsproducten voor consumenten maakt. Nestlé zou de huidverzorgingsproducten, die ook een medische tak hebben, liefst in zijn geheel verkopen voor 8 tot 10 miljard dollar, meldde het persbureau.

Wolters Kluwer sloot 0,7 procent hoger. Het bedrijf slaat de handen ineen met het Amerikaanse Equifax. Dit maakten beide bedrijven donderdag bekend zonder financiële details te vermelden.

In de AMX werd Takeaway.com 2,6 procent meer waard. De maaltijdbezorger liet weten een flinke loonsverhoging door te voeren voor haar bestuurders. Aandeelhouders kunnen hier op 14 mei over stemmen.

Altice eindigde 0,2 procent lager. Het telecombedrijf rondde de verkoop van een belang van 49,99 procent in zijn dochterbedrijf SFR Fibre to the Home af. Nabeurs komt de kabelaar met de jaarcijfers.

Lampenfonds Signify leverde 1,7 procent in. Sectorgenoot Osram gaf een omzetwaarschuwing, voorziet lagere marges en een negatieve kasstroom.

Arcadis verloor 1,1 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau neemt een meerderheidsbelang in het Britse EAMS Group. Kepler Cheuvreux noemde dit een interessante overname voor de lange termijn, die naar schatting 10 miljoen euro omzet en voor minder dan dat zou zijn gekocht.

Het lokaal genoteerde aandeel AND International sloot 12 procent lager na het openen van de boeken, terwijl DPA 8 procent won na het publiceren van jaarcijfers. DPA zag de omzet en winstgevendheid in 2018 oplopen, terwijl AND minder omzet behaalde. CEO Thierry Jaccoud sprak van een "overgangsjaar" voor AND.

Kardan verloor 10 procent. Het Israëlische investeringsbedrijf zag het verlies in het vierde kwartaal oplopen tot 13 miljoen euro, ondanks een positief effect van wisselkoersen van 5,5 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten, noteerden de Amerikaanse beurzen vrijwel vlak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 28, 2019 12:59 ET (16:59 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.