*

Nieuws Binnenland

Galapagos kan verder met filgotinib (2)

vrijdag 29 maart 2019 06:07

N i e u w bericht, meer informatie

MECHELEN (AFN) - Galapagos heeft een belangrijke horde genomen in de richting van het op de markt brengen van zijn ontstekingsremmer filgotinib. Het biotechbedrijf meldde in samenwerking met zijn onderzoekspartner Gilead dat de doelen in een belangrijke zogeheten fase 3-studie zijn behaald.

Uit het onderzoek bij reumapatiƫnten blijkt volgens Galapagos dat bepaalde doseringen filgotinib significant betere resultaten opleverden dan placebo's en in bepaalde gevallen ook dan rivaalmedicijn Humira. Ook is er meer bewijs dat het middel veilig zou zijn in gebruik.

De in Amsterdam genoteerde aandelen van Galapagos bewogen de laatste tijd al flink in aanloop naar de uitkomsten van het onderzoek. Negatieve resultaten zouden een flinke klap voor het bedrijf zijn geweest.

Filgotinib is een geneesmiddel in onderzoek en is nog nergens ter wereld goedgekeurd. Die processen kunnen nu van start gaan. Topman Onno van de Stolpe sprak van een mijlpaal en een spannende reis die het bedrijf de afgelopen twintig jaar geeft afgelegd. Filgotinib is een potentiƫle blockbuster en miljarden waard. Overigens heeft Galapagos de toekomstige verkooprechten van filgotinib in Europa en partner Gilead in de Verenigde Staten.

,,De beschikbare veiligheidsdata van de studies, die samen meer dan 2700 behelzen die filgotinib toegediend kregen, suggereren dat filgotinib potentieel een belangrijke mogelijkheid biedt om mensen met reuma te behandelen", zei medisch directeur Walid Abi-Saab van het bedrijf.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)