*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Altice en Galapagos smaakmakers op beurs

vrijdag 29 maart 2019 11:40

AMSTERDAM (AFN) - Kabel- en telecomconcern Altice Europe was vrijdag in trek op het Damrak na publicatie van de jaarcijfers. Ook biotechnologiebedrijf Galapagos werd flink hoger gezet na positieve testresultaten van zijn reumamiddel. De stemming op de Europese beurzen was positief. Beleggers keken uit naar een nieuwe brexitstemming en de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 546,57 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 759,80 punten, dankzij een koerssprong van Altice. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent.

De Londense FTSE won 0,3 procent. Het Britse Lagerhuis buigt zich over een deel van de overeenkomsten van de brexitdeal van premier Theresa May. De politieke verklaring over hoe de 'echtscheiding' uiteindelijk vorm moet krijgen, staat niet op de agenda. Het hele akkoord werd al twee keer verworpen door het parlement.

Galapagos was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van ruim 14 procent. Het bedrijf en zijn onderzoekspartner Gilead hebben de doelen in een belangrijke studie bij reumapatiƫnten behaald. Daarmee is een belangrijke horde genomen in de richting van het op de markt brengen van Galapagos' ontstekingsremmer filgotinib. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen kan het bedrijf nu eindelijk veel geld verdienen.

In de MidKap werd Altice 22 procent meer waard. Volgens topman Patrick Drahi lijkt het erop dat de bodem in de Franse thuismarkt in zicht is en zijn alle doelstellingen voor 2018 behaald. Voor 2019 rekent Drahi een stijging van de omzet.

Hennes & Mauritz (H&M) dikte 12 procent aan in Stockholm. De Zweedse kledingketen boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht. TUI kelderde 8,5 procent. De reisorganisatie verlaagde zijn verwachtingen vanwege de problemen met de gewraakte Boeing 737 MAX-8 toestellen, die het bedrijf uit veiligheidsoverwegingen aan de grond moet houden.

De euro was 1,1214 dollar waard, tegen 1,1223 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 59,97 dollar. Brent steeg 0,9 procent tot 68,46 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)