*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Europese beurzen op winst

vrijdag 29 maart 2019 15:41

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond vrijdagmiddag op winst. Ook de andere Europese graadmeters zaten in de lift. Op het Damrak waren beleggers vooral enthousiast over biotechnologiebedrijf Galapagos en kabel- en telecomconcern Altice Europe. Ook ging de aandacht van beleggers naar een nieuwe brexitstemming en het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.

De hoofdindex in Amsterdam noteerde rond 15.40 uur 0,8 procent in de plus op 548,01 punten. De MidKap klom 1,8 procent tot 764,29 punten, dankzij een koerssprong van Altice. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,9 procent.

De Londense FTSE won 0,6 procent. Het Britse Lagerhuis maakt zich op voor een cruciale stemming over de brexit. De regering legt dit keer een deel van de brexitdeal met de EU voor aan de parlementariërs, in plaats van het volledige akkoord. Als zij voor stemmen, kan het land tot 22 mei in de Europese Unie blijven om een ordelijke brexit te regelen.

Galapagos kwam met positieve testresultaten van zijn reumamiddel. Het aandeel was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 17,5 procent. Het bedrijf en zijn onderzoekspartner Gilead hebben de doelen in een belangrijke studie bij reumapatiënten behaald. Daarmee is een belangrijke horde genomen in de richting van het op de markt brengen van Galapagos' ontstekingsremmer filgotinib.

In de MidKap werd Altice bijna 24 procent meer waard na publicatie van de jaarcijfers. Volgens topman Patrick Drahi lijkt het erop dat de bodem in de Franse thuismarkt in zicht is en zijn alle doelstellingen voor 2018 behaald. Voor 2019 rekent Drahi op een stijging van de omzet.

Elders in Europa ging de aandacht naar TUI, dat ruim 5 procent kelderde in Frankfurt. De reisorganisatie verlaagde zijn verwachtingen vanwege de problemen met de gewraakte Boeing 737 MAX-8 toestellen, die het bedrijf uit veiligheidsoverwegingen aan de grond moet houden. Hennes & Mauritz (H&M) dikte 11 procent aan in Stockholm. De Zweedse kledingketen boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht.

De euro was 1,1236 dollar waard, tegen 1,1223 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 59,98 dollar. Brent steeg 0,8 procent tot 68,34 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)