*

Nieuws Binnenland

Uitgelicht: Altice smaakmaker met een randje

vrijdag 29 maart 2019 19:47

Beleggers stuk optimistischer dan analisten.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Altice was afgelopen week een smaakmaker op het Damrak. Op weekbasis won het aandeel krap achttien procent, nadat de Franse kabelaar donderdagavond met de jaarcijfers kwam.

In de rapportage waren zowel plussen als minnen te ontdekken en analisten reageerden dan ook verdeeld, terwijl beleggers de roze bril opzetten.

Die laatste groep zal vooral gelet hebben op de outlook die Altice afgaf.

Topman Patrick Drahi zei dat hij duidelijk tekenen zag dat de bodem in Portugal en Frankrijk nabij is. "En dat plaveit de weg voor groei in 2019."

Dit jaar denkt Altice een stijging van de operationele kasstroom te kunnen genereren van 10 procent, exclusief Altice TV. Verder mikt de kabelaar op een omzetgroei van 3 tot 5 procent in Frankrijk met een aangepaste EBITDA van 4,0 tot 4,1 miljard euro.

Een "solide" outlook, oordeelden analisten van JPMorgan Cazenove. Volgens de Amerikaanse zakenbank rekenden analisten gemiddeld slechts op een aangepaste EBITDA van 3,6 miljard euro in Frankrijk.

Ook analisten van Credit Suisse wezen op die meevallende outlook, maar bij Kepler Cheuvreux rezen er twijfels. De outlook is volgens Kepler dan wel "bemoedigend", maar vermoedelijk ook "te optimistisch".

En gezien het trackrecord van Altice kunnen de analisten van Deaandeelhouder.nl wel begrijpen dat sommige analisten voorzichtig zijn en eerst willen zien dat de kabelaar zijn beloftes waarmaakt.

In 2018 haalde Altice evenwel zijn doelstellingen.

Altice mikte voor afgelopen jaar op een operationele vrije kasstroom van 2,3 miljard tot 2,5 miljard euro, exclusief Altice TV. Daarbij zou Altice in Frankrijk 1,5 miljard tot 1,6 miljard aan operationele vrije kasstroom genereren. Lopende het jaar waarschuwde Altice wel dat die kasstroom in Frankrijk vermoedelijk aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte zou uitkomen door hogere acquisitiekosten en investeringen in de groei.

De operationele vrije kasstroom exclusief Altice TV kwam in 2018 daadwerkelijk uit op 2,4 miljard euro met 1,5 miljard euro in Frankrijk.

In Frankrijk wist Altice afgelopen jaar meer 1,3 miljoen klanten terug te winnen. Dat is volgens de kabelaar meer dan het aantal klanten dat in de drie jaar na de overname van SFR verloren ging. "Indrukwekkend", aldus analisten van Deaandeelhouder.nl.

De omzet van Altice bedroeg in het vierde kwartaal 3.644 miljoen euro, vrijwel gelijk aan de omzet in het vierde kwartaal van 2017. Analisten hadden gerekend op een daling op jaarbasis met 5 procent tot 3.527 miljoen euro.

De aangepaste EBITDA liep terug van 1.473 naar 1.261 miljoen euro. Hier voorzag de consensus een minder sterke afname van 13 procent tot 1.283 miljoen euro.

Dat betekent volgens analisten dat er door Altice werd geïnvesteerd in het binnenhalen van nieuwe klanten, wat wel ten koste van de marge ging.

In heel 2018 behaalde Altice een omzet van 14.091 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 5.101 miljoen euro. In 2017 ging het om respectievelijk 14.601 miljoen en 5.546 miljoen euro.

Schuldenberg

Het belangrijkste is volgens Credit Suisse dat Altice de schulden verder terugbrengt door desinvesteringen of de EBITDA weer weet aan te jagen.

Het bedrijf herhaalde donderdagavond zijn intentie om de nettoschuld uiteindelijk te verlagen naar niet meer dan vier keer de aangepaste EBITDA.

In een toelichting zei topman Drahi dat nog heel veel verborgen waarde in Altice in de vorm van infrastructuurbezittingen. "Altice heeft al laten zien dat ze hier de waarde uit kunnen halen met de tot nu toe aangekondigde deals met een cash impact van 4 miljard euro. Dit zou ruim voldoende mogelijkheden geven om de schuld onder controle te krijgen."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 29, 2019 14:47 ET (18:47 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.