*

Nieuws Binnenland

Damrak start handelsweek met een positieve noot

maandag 1 april 2019 08:06

Chinese industrie groeit weer.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een behoorlijk hogere opening tegemoet, na een positief slot op Wall Street vrijdagavond en een uitgesproken positief sentiment vanochtend in Azië, waar de Chinese industrie in maart onverwacht groei liet zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent. Afgelopen week steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis al krap een procent naar 548,98 punten. Over heel het eerste kwartaal genomen steeg de index zelfs meer dan 13 procent.

In het algemeen was het sentiment het afgelopen kwartaal optimistisch doordat beleggers hun kaarten zetten op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Zorgen over de staat van de wereldeconomie waren vooral op de obligatiemarkten zichtbaar en sijpelden zo nu en dan door naar de aandelenmarkten, maar lijken daar vooralsnog niet te beklijven.

In de VS was afgelopen week sprake was een inverse rentecurve, terwijl de Duitse tienjaarsrente voor het eerst sinds het najaar van 2016 weer negatief noteert. Analisten wijzen er daarentegen ook op dat alternatieven voor aandelen hierdoor schaarser worden.

Vanochtend verdwenen in Azië zorgen over de mondiale groei voor even achter de horizon, nadat uit cijfers van Markit Economics en Caixin naar voren kwam dat de Chinese industrie in maart waarschijnlijk is gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 49,9 in februari naar 50,8 afgelopen maand.

"Een noemenswaardige verbetering", oordeelde econoom Zhengsheng Zhong van Markit. Hij benadrukte dat de deelindex voor nieuwe orders naar het hoogste niveau in vier maanden steeg en dat de subindex voor nieuwe export orders inmiddels weer op groei duidt.

Dit weekend wees de inkoopmanagersindex voor de industrie, berekend door de Chinese overheid, ook al op groei, met een indexstand van 50,5.

De Japanse inkoopmanagersindex voor de industrie steeg daarnaast van 48,9 in februari naar 49,2 in maart, en wijst daarmee dus nog steeds op krimp. Volgens econoom Joe Hayes van Markit wijzen de cijfers op het slechtste kwartaal voor Japan sinds het tweede kwartaal van 2016.

In de loop van de handelsdag worden ook in Europa en Amerika de inkoopmanagersindices voor de industrie vrijgegeven.

Aziatische beleggers oordeelden vanochtend dat het glas halfvol is en de aandelenmarkten koersen over een breed front hoger. Koploper is de Shanghai Composite met een winst van 2,7 procent, terwijl de beurzen in Tokio en Hong Kong ongeveer anderhalf procent klimmen. De beurs in Sydney, met relatief veel grondstoffenfondsen en financiële waarden, bleef met een winst van ruim een half procent achter.

Vrijdag steeg de S&P 500 index in New York nog met 0,6 procent. "Beleggers zijn optimistisch over de voortgang van de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Beijing zou volgens bronnen van persbureau Reuters zelfs bereid zijn om flinke concessies te doen op het gebied van intellectueel eigendom.

Ook de olieprijzen hielpen een handje. Een mei-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot vrijdag 1,4 procent hoger op 60,14 dollar, nadat zorgen over de mondiale olietoevoer boven de markt bleven hangen. Het afgelopen kwartaal steeg de prijs voor een vat ruwe olie zelfs met meer dan dertig procent, nadat de prijzen in het voorafgaande kwartaal nog een snoekduik maakten.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1237.

Beleggers hebben op macro-economisch vlak deze week vooral oog voor het Amerikaanse banenrapport, dat voor vrijdag op de rol staat. Het rapport van loonstrookjesverwerker ADP van woensdag, wordt beschouwd als een voorbode.

Vandaag gaat de aandacht, naast de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de industrie, ook uit naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen in februari.

Bedrijfsnieuws

Albert Heijn nam het online leefstijlplatform FoodFirst Network over. Financiële details werden niet prijsgegeven. "De overname past in de reeks stappen die Albert Heijn zet om voeding en gezondheid meer centraal te stellen in haar proposities", aldus het bedrijf.

Berenberg verhoogde het advies voor PostNL van Houden naar Kopen en handhaafde daarbij het koersdoel op 2,75 euro, vanwege optimisme over de Nederlandse markt.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor ING Groep van 14,10 naar 14,50 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Analist Maxence Le Gouvello Du Timat ziet zich door de recente beleggersdag van ING gesterkt in zijn mening dat ING één van de banken is die digitaal voorop loopt in Europa.

Vastned besloot om het aandeleninkoopprogramma te verlengen tot en met 17 april dit jaar. In oktober 2018 kondigde Vastned aan voor 40 miljoen euro aan eigen aandelen te zullen inkopen.

Aandeelhouders van Kiadis Pharma zijn tijdens een algemene aandeelhoudersvergadering akkoord gegaan met alle agendapunten. Aandeelhouders gaven onder meer akkoord voor de bevoegdheid van het bestuur om extra aandelen uit te geven, wat Kiadis de mogelijkheid geeft om meer kapitaal op te halen en voor een eventuele beursgang in de Verenigde Staten.

Vastgoedbedrijf Bever Holding ontving een dagvaarding van Staal Beheer vanwege een gevorderde nakoming van een borgtochtovereenkomst, maar Bever betwist deze vordering. Volgens Staal Beheer moet Bever circa 6 miljoen euro betalen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 won vrijdag 0,6 procent op 2.831,69 punten, terwijl de Dow Jones 0,8 procent bijschreef op 25.928,68 punten en de Nasdaq-index eveneens 0,8 procent steeg tot 7.729,32 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 01, 2019 02:06 ET (06:06 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.