*

Nieuws Binnenland

Voorzichtige woorden easyJet

maandag 1 april 2019 08:27

Omzet per stoel onder druk in eerste helft boekjaar.

(ABM FN-Dow Jones) easyJet heeft in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar wisselende resultaten geboekt en uitte zich voorzichtig over de tweede jaarhelft. Dit bleek maandag voorbeurs uit de halfjaarcijfers van de prijsvechter.

"easyJet heeft in de eerste helft conform verwachting gepresteerd", zei CEO Johan Lundgren in een toelichting. Er werden circa 42 miljoen klanten rondgevlogen.

In de eerste helft van het boekjaar behaalde easyJet een 7,3 procent hogere omzet van 2,3 miljard Britse pond, waarbij de capaciteit met 14,5 procent groeide naar 46,2 miljoen stoelen. Naar eigen zeggen versterkte de prijsvechter zo zijn positie in verschillende sleutelmarkten.

Wel daalde de omzet per stoel gerekend tegen constante wisselkoersen met vermoedelijk 7,4 procent, in lijn met de 5 tot 10 procent krimp die easyJet eerder al voorspelde.

De kosten stegen met 18,8 procent, door uitbreiding van de capaciteit, de opstart van luchthaven Tegel, hogere brandstofkosten en een "bescheiden" stijging van de kosten per stoel exclusief brandstof.

Ondanks de onzekerheid die Brexit met zich meebrengen, verwacht easyJet te allen tijde te kunnen vliegen. "We zijn operationeel goed voorbereid op Brexit", meent CEO Lundgren.

Wel werd de prijsvechter voorzichtiger in zijn vooruitzichten vanwege alle onzekerheden en rekent het op een lichte stijging van de omzet per stoel in de tweede helft van het boekjaar, waarbij het derde kwartaal zwak zal zijn en het vierde voor een opsteker zal zorgen.

Voor heel het jaar blijft easyJet mikken op een vlakke ontwikkeling van de kosten per stoel exclusief brandstofkosten en tegen constante wisselkoersen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 01, 2019 02:27 ET (06:27 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.