*

Nieuws Binnenland

Galapagos en ING helpen Damrak hoger

dinsdag 2 april 2019 17:43

Weinig uitschieters in Amsterdam.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag hoger gesloten.

De AEX index sloot 0,3 procent hoger op 555,94 punten. De Midkap-index won 0,7 procent tot 781,52 punten en de AScX index steeg een kwart procent tot 990,49 punten.

"De stemming blijft positief", concludeerde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Weliswaar liep de winst aan het einde van de dag wat terug, omdat Wall Street in de rode cijfers zakte, maar Nijkamp zag hier geen groot nieuws aan ten grondslag liggen.

De aandelenbeurzen klommen maandag sterk na signalen dat de Chinese economie aan het uitbodemen is. Het wachten is nu op inkoopmanagersindices over de dienstensector woensdag die dat hopelijk kunnen bevestigen. "Dat zou een positief signaal zijn", aldus Nijkamp.

Verder is de beurs in afwachting van de uitkomst van Brexit en van het Amerikaans-Chinese handelsakkoord, en zit de handel in een rustige fase in aanloop naar het nieuwe kwartaalcijferseizoen dat halverwege april van start gaat in de VS.

"Daar wordt niet al te veel van verwacht", zei Nijkamp. Beleggers rekenen op winstdalingen na de dip in de economische groei, waar de beurs eind vorig jaar op anticipeerde. Inmiddels lopen de aandelenmarkten alweer vooruit op een verwacht economisch herstel in de tweede helft van het jaar, zei Nijkamp. Ook DNB-voorzitter Klaas Knot hintte daar vorige week al op. De vraag is of bedrijven dat herstel straks ook zien aankomen.

Aandelenkoersen van banken herstelden in lijn met met de Amerikaanse rentecurve, die weer steiler werd na de inversie vorige maand.

De macro-economische agenda was vandaag karig. De Amerikaanse orders voor duurzame goederen daalden in februari met 1,6 procent, waar een daling met 2,1 procent was verwacht.

Een inkoopmanagersindex van ISM voor de regio New York liet voor het eerst in zeven maanden een beter bedrijfsklimaat zien, hoewel de vooruitzichten voor de komende zes maanden juist sterk verslechterden, zelfs tot het laagste niveau in bijna tien jaar.

Woensdag volgen inkoopmanagersindices voor de dienstensector in maart van over de hele wereld en het ADP banenrapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Het muntpaar euro/dollar noteerde licht lager op 1,1186. De olieprijs steeg 1 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Galapagos verder terrein, na de koerssprong van afgelopen vrijdag en maandag op positieve testresultaten. "Het was even spannend, maar nu is Galapagos weer het gevierde aandeel dit jaar", zei Nijkamp. Het aandeel steeg 1,4 procent.

Ahold Delhaize verloor 1,5 procent op het nieuws dat Amazon.com meer prijzen gaat verlagen bij Whole Foods, een concurrerende Amerikaanse supermarktketen.

Ruim de helft van de Amsterdamse hoofdfondsen eindigde hoger. Betaalbedrijf Adyen was de sterkste stijger met 3,7 procent.

Ook ING steeg verder, profiterend van de minder ongunstige rentecurve in de Verenigde Staten. Een inverse rentecurve is lastig voor banken en kan wijzen op een naderende recessie. Dankzij een oplopende lange rente in Amerika is de rentecurve weer stijgend. De bank sloot 1,1 procent hoger.

Ook halfgeleiders waren in trek. Zowel ASML als Midkapper Besi eindigden hoger.

In de AMX was TomTom favoriet met een winst van 4,3 procent. MG India heeft TomTom geselecteerd voor de levering van navigatiecomponenten voor zijn MG Connected Car. Financiële details maakte TomTom niet bekend. De kleinere sectorgenoot AND International verloor juist 7,8 procent.

Fugro verloor 1,9 procent nadat NIBC het aandeel van zijn kooplijst schrapte en het koersdoel verlaagde van 20,00 naar 13,50 euro. Analist Martijn den Drijver vreest teleurstellende resultaten, ondanks solide groei.

Bij de kleinere aandelen won Sif Holding 6,5 procent.

Kendrion steeg 3,7 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis steeg 0,8 procent. De specialist in moleculaire diagnoses lanceert half april zijn Unyvero-systeem voor de detectie van antimicrobiële resistentie tijdens een medische conferentie in Amsterdam.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag aan het einde van de middag licht lager. De S&P500-index daalde 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 02, 2019 11:43 ET (15:43 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.